Antena 3 CNN Externe Acceleratorul de particule de la Geneva atinge un nou record de viteză

Acceleratorul de particule de la Geneva atinge un nou record de viteză

Acceleratorul de particule de la Geneva atinge un nou record de viteză
30 Noi 2009   •   12:17

Acceleratorul de particule de la Geneva, cel mai puternic din lume, a atins un nou record. Inginerii de la Centrul European de Cercetare nucleară au dus acceleratorul LHC la un nivel care nu a mai fost atins niciodată.

LHC a accelerat particulele la peste un trilion electron volţi, ceea ce-l transformă în cel mai puternic accelerator de particule din lume, potrivit BBC. Recordul precedent a fost deţinut de acceleratorul de particule Tevatron, din Chicago. LHC este proiectat pentru ciocnirea unor particule sub-atomice la puţin sub viteza luminii.

Acceleratorul încearcă să ofere o explicaţie asupra modului în care a luat naştere Universul prin crearea de condiţii similare momentelor de după Big Bang. Acceleratorul a fost construit în 12 ani şi a fost nevoie de peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de aproape 4 miliarde de euro.

Cel mai mare accelerator de particule din lume a reînceput experimentele pe 24 noiembrie. Oamenii de ştiinţă au reuşit atunci să repare acceleratorul şi să ciocnească două fascicule de protoni pentru prima dată după un an de reparaţii.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: LHC
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close