Antena 3 Externe Acceleratorul de particule LHC a fost repus în funcţiune

Acceleratorul de particule LHC a fost repus în funcţiune

21 Noi 2009   •   13:55
Acceleratorul de particule LHC a fost repus în funcţiune
Sursa foto: LHC

Cel mai mare accelerator de particule din lume a fost repus în funcţiune. Primele probe au avut succes, iar oamenii de ştiinţă au reluat experimentele sâmbătă dimineaţă. Large Hadron Collider (LHC), cum este numit acceleratorul, a fost pus pentru prima dată în funcţiune în toamna anului trecut, dar a fost oprit după numai nouă zile, din cauza unor defecţiuni tehnice. De atunci cercetătorii cercetătorii au amânat în repetate rânduri repornirea acceleratorului. De această dată, repunerea în funcţiune a fost anunţată pentru luna septembrie a anului acesta.

Printre reparaţiile care s-au efectuat, ale căror costuri au fost estimate la aproximativ 30 de milioane de dolari, se numără instalarea unui sistem capabil să prevină supraîncălzirea nucleului, adăugarea mai multor valve de depresurizare şi îmbunătăţirea sistemului de prindere a magneţilor.

Proiectul de aproape patru miliarde de euro a fost demarat în 1983, iar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în Alpii elveţieni. Cercetătorii încearcă, prin intemediul acceleratorului, să afle compoziţia şi modul în care s-a format Universul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: accelerator de particule

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close