Antena 3 Externe Acceleratorul de particule LHC, defectat de o bucată de pâine

Acceleratorul de particule LHC, defectat de o bucată de pâine

06 Noi 2009   •   13:31
Acceleratorul de particule LHC, defectat de o bucată de pâine
Sursa foto: LHC

Acceleratorul de particule Large Hadron Collider, cea mai complexă realizare tehnologică a umanităţii, menită să desluşească tainele formării universului, s-a defectat din cauza unei bucăţi de pâine. Aceasta a căzut într-un dispozitiv de răcire, aflat în aer liber, şi a provocat creşterea cu câteva grade a temperaturii din interiorul acceleratorului.

Purtătorul de cuvânt al CERN a declarat că nu se ştie cu certitudine cum a ajuns bucata de pâine în interiorul sistemului. ?Presupunem că fie a fost scăpat de o pasăre, fie a fost aruncată dintr-unul din avioanele care au survolat zona?, a declarat acesta.

Large Hadron Collider (LHC), cum este numit acceleratorul, a fost pus pentru prima dată în funcţiune în toamna anului trecut, dar a fost oprit după numai nouă zile, din cauza unor defecţiuni tehnice. De atunci cercetătorii cercetătorii au amânat în repetate rânduri repornirea acceleratorului. De această dată, repunerea în funcţiune a fost anunţată pentru luna septembrie a anului acesta.

Printre reparaţiile care s-au efectuat, ale căror costuri au fost estimate la aproximativ 30 de milioane de dolari, se numără instalarea unui sistem capabil să prevină supraîncălzirea nucleului, adăugarea mai multor valve de depresurizare şi îmbunătăţirea sistemului de prindere a magneţilor.

Proiectul de aproape patru miliarde de euro a fost demarat în 1983, iar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în Alpii elveţieni.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: LHC CERN accelerator de particule

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close