Antena 3 CNN Externe Acceleratorul de particule, oprit pentru un an din motive de siguranţă

Acceleratorul de particule, oprit pentru un an din motive de siguranţă

Acceleratorul de particule, oprit pentru un an din motive de siguranţă
10 Mar 2010   •   12:30

Acceleratorul de particule va fi închis la sfârşitul anului 2011 din motive de siguranţă, a anunţat un director din cadrul proiectului citat de BBC News. Oamenii de ştiinţă vor remedia anumite erori de construcţie care împiedică desfăşurarea în siguranţă a experimentului.

Până la sfârţitul anului 2011, acceleratorul va funcţiona la capacitate redusă, întrucât protonii vor fi ciocniţi la jumătate din viteza normală.

Potrivit cercetătorului Steve Myers, acceleratorul de particule va fi oprit timp de un an la finele lui 2011 pentru a se repara anumite erori de construcţie. ? Ne confruntăm cu o problemă care ar fi putut fi evitată cu ajutorul unor resurse financiare mai mari?, a precizat cercetătorul.

Acceleratorul de particule a mai fost oprit în urmă cu aproximativ un an şi jumătate din cauza a două defecţiuni tehnice. Large Hadron Collider este cel mai costisitor experiment ştiinţific din lume, cu un preţ total de peste 5 miliarde de euro.

Proiectul a demarat în urmă cu 25 de ani, dar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în Alpii elveţieni.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: accelerator de particule LHC cercetatori
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close