Antena 3 CNN Externe Acceleratorul de particule, repornit: Primele fascicule de protoni s-au ciocnit în interiorul LHC

Acceleratorul de particule, repornit: Primele fascicule de protoni s-au ciocnit în interiorul LHC

Acceleratorul de particule, repornit: Primele fascicule de protoni s-au ciocnit în interiorul LHC
Sursa foto: LHC
24 Noi 2009   •   13:57

Cel mai mare accelerator de particule din lume a început primele experimente. Oamenii de ştiinţă au reuşit să repare acceleratorul şi să ciocnească două fascicule de protoni pentru prima dată după un an de reparaţii.
Ce cele două fascicule de protoni au făcut câteva ture cu succes în direcţii opuse de-a lungul tunelului de 27 de km circumferinţă aflat la 100 de metri sub oraşul Geneva. Ele au fost ciocnite cap în cap chiar în interiorul detectoarelor mari cât un bloc cu patru etaje
"Este un moment extrem de emoţionant pentru că pentru mine este şi sfârşitul unei ere şi începutul uneia noi. Este rezultatul a 20 de ani de efort al comunităţii ştiinţifice internaţionale", a declarat Fabiola Gianotti.
Large Hadron Collider va fi folosit la capacitate maximă de anul viitor, când oamenii de ştiinţă speră să afle câteva din secretele universului.
Acceleratorul se află la Centrul european pentru cercetare nucleară şi a fost oprit acum mai bine de un an din cauza a două defecţiuni tehnice. Large Hadron Collider este cel mai costisitor experiment ştiinţific din lume, cu un preţ total de peste 5 miliarde de euro. Numai reparaţiile giganticului construit într-un tunel la graniţa franco-elveţiană au costat circa 23 de milioane de euro.
Proiectul a demarat în urmă cu 25 de ani, dar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în Alpii elveţieni.
Antena 3

×
Subiecte în articol: LHC accelerator de particule
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close