Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin ar fi respins un acord de pace cu Ucraina | Cum a motivat liderul de la Kremlin

Vladimir Putin ar fi respins un acord de pace cu Ucraina | Cum a motivat liderul de la Kremlin

Dmitri Kozak, emisarul lui Vladimir Putin în Ucraina, i-a comunicat președintelui rus, la începutul războiului declanșat în data de 24 februarie, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul.

Vladimir Putin ar fi respins un acord de pace cu Ucraina | Cum a motivat liderul de la Kremlin
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2022   •   18:09

Conform Reuters, care relatează în premieră detaliile acestui episod, înțelegerea ar fi satisfăcut pretenția Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO.

Kozak a indicat că, potrivit estimărilor sale, acordul elimina necesitatea ca Rusia să urmărească ocuparea pe scară largă a Ucrainei.

El i-a recomandat liderului de la Kremlin să accepte înțelegerea, însă Putin a respins-o și a continuat campania militară, potrivit celor relatate de trei persoane apropiate de conducerea rusă, menționează Reuters

Putin a respins acordul pentru că nu a fost satisfăcut de concesiile Kievului

Președintele rus a afirmat în repetate rânduri, înainte de război, că NATO și infrastructura sa militară avansează tot mai mult spre granițele Rusiei, ca urmare a acceptării de noi membri din Europa de Est.

El a acuzat Alianța că se pregătește să aducă și Ucraina pe orbita sa, iar acest lucru reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia, care îl obligă reacționeze.

Pe de altă parte, când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, Putin a spus că termenii negociați de consilierul său de origine ucraineană "nu merg suficient de departe" și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean, arată sursele citate de Reuters.

Drept urmare, acordul a fost abandonat.

Kremlinul: "Nu e nimic adevărat"

Întrebat despre relatarea Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:

"Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă."

Dmitri Kozak nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului.

La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia.

El nu a răspuns la întrebările privind esența discuțiilor și nici nu a confirmat că s-ar fi ajuns la un acord preliminar.

"Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică", a declarat Podoliak.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Ucraina
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close