Antena 3 CNN Externe Adevărul despre una din marile puteri ale lumii. "Este singura ţară care mai poate opri RĂZBOIUL"

Adevărul despre una din marile puteri ale lumii. "Este singura ţară care mai poate opri RĂZBOIUL"

Adevărul despre una din marile puteri ale lumii. "Este singura ţară care mai poate opri RĂZBOIUL"
de O.P.    |    16 Oct 2012   •   07:49

Preşedintele Knessetului, Reuven Rivlin, a fost într-o vizită oficială la Moscova, prilej cu a acordat un interviu publicaţiei ruse "Kommersant". Răspunsul acestuia la întrebarea "Ce rol ar avea Rusia în stoparea unui eventual conflict" arată cât de mare este influenţa Rusiei pe plan mondial şi îi stabilizează rolul de putere mondială, scrie RADOR.

Există punctul de vedere potrivit căruia premierul Benjamin Netanyahu, anunţând organizarea alegerilor anticipate în parlament, s-a hotărât să consolideze poziţiile partidelor de dreapta şi să accelereze luarea deciziei privind atacarea obiectivelor nucleare iraniene. Aşa este?


Reuven Rivlin: În ceea ce priveşte problema iraniană există un total consens: în nici un caz nu trebuie să i se permită Teheranului să obţină armament nuclear. Din acest motiv aici nu este vorba de nici un fel de politică. Tema iraniană nu va fi prerogativa vreunui partid. Disputa se va duce, mai degrabă, pe tema care dintre candidaţii pentru postul de premier va putea conduce ţara mai bine în faţa pericolului iranian. Principala problemă care scindează astăzi conducerea israeliană este dacă operaţiunea trebuie să se desfăşoare în mod unilateral sau trebuie profitat de sprijinul SUA. Nu cred ca în viitoarea componenţă a Knessetului să aibă loc schimbări în ceea ce priveşte temele securităţii - decizia va depinde în mare măsură de reprezentanţii departamentelor de forţă.

Reporter: Ce posibilitate există ca anul viitor Israelul să dea totuşi lovituri asupra obiectivelor nucleare ale Iranului?

Reuven Rivlin: Acest lucru va depinde de Iran şi de progresele făcute de acesta în obţinerea bombei atomice. Din cauza ameninţărilor conducerii iraniene, Israelul este implicat în dezbaterea la nivel internaţional ca principala parte interesată de descurajare. În realitate însă Israelul este pentru Iran un pretext comod, obiectivul său fiind să obţină forţă militară ca modalitate de a face presiuni nu numai asupra Israelului, ci şi a Europei, asupra ţărilor din lumea şiită. Rusia este de aceeaşi părere cu noi în ceea ce priveşte faptul că Iranului nu trebuie să i se permită să ajungă să-şi realizeze acest obiectiv

Reporter: Ce rol poate juca Moscova în soluţionarea problemei iraniene?

Reuven Rivlin: Ca şi alte influente puteri mondiale, Rusia poate face presiuni asupra Iranului făcând apel la sancţiuni economice, la boicoturi şi ameninţări militare. Dacă Rusia îi va spune deschis Iranului "Noi nu suntem de acord", acest lucru va funcţiona. Eu chiar aş califica influenţa Moscovei ca decisivă: ea poate împiedica războiul. Este imposibil să ne imaginăm că regimul iranian, la fel ca şi cel sirian, ignoră cererile Rusiei.



×
Subiecte în articol: razboi
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close