Antena 3 CNN Externe Un adolescent român, stabilit în Italia, a inventat o mască chirurgicală inteligentă. Va fi prezentată la Dubai Expo

Un adolescent român, stabilit în Italia, a inventat o mască chirurgicală inteligentă. Va fi prezentată la Dubai Expo

Un tânăr român de 19 a reușit să inventeze o mască chirurgicală inteligentă. Aceasta va fi prezentată la expoziția mondială din Dubai și se bucură de un mare succes în Italia.

Un adolescent român, stabilit în Italia, a inventat o mască chirurgicală inteligentă. Va fi prezentată la Dubai Expo
Sursa foto: Facebook/ Viorel Ionut Bohotici
de Cerasela Stafie    |    06 Ian 2022   •   15:54

Viorel Ionuț Bohotici locuiește în localitatea Camerata Picena. Tânărul se află în Italia, alături de părinții săi români, de la vârsta de doi ani.

Adolescentul este student la inginerie electronică la Politehnica din Torino, iar ideea patentată de el a avut un mare succes în peninsulă. 

Ideea i-a venit anul trecut, moment în care era încă în băncile liceului. Este o mască chirurgicală care își schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează bine, relatează Ancona Today.

”Este vorba despre un indicator temporal pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile, funcționează cu o reacție biochimică și ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate”, a povestit tânărul. 

”Este utilă la intervențiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează și eventual se îndepărtează, dar atenționează și persoana direct vizată care poartă o mască Fpp2 care, filtrând și la intrare, poate indica nivelul de siguranță,” a explicat acesta.

Ideea i-a venit în timp ce citea un sondaj pe internet: „văzusem că 72% dintre cei care poartă măști au procedat greșit, cum ar fi purtând-le mai mult de opt ore continuu”.

Invenția s-a a stârnit interesul italienilor: ”am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza, unde făceam și cercetări specifice. Când am văzut că funcționează, am depus brevetul, dar nu m-am așteptat niciodată la acest succes. Sunt deja contactat de producători, înainte doar din Ancona, dar acum din diferite colțuri ale Italiei solicitările sunt atât de multe încât le cer să ia legătura direct cu avocatul meu pentru că nu aș ști să le gestionez”.

Totul s-a întâmplat atât de repede, încât Viorel nici nu a apucat să-i pună un nume invenției: ”tehnic se numește Indicator de timp pentru bunuri consumabile, dar, bineînțeles, acum va trebui să mă gândesc măcar la un acronim”.

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close