Antena 3 CNN Externe Adunarea Parlamentară a ţărilor NATO: Statele ar trebui să reia legăturile militare cu Rusia

Adunarea Parlamentară a ţărilor NATO: Statele ar trebui să reia legăturile militare cu Rusia

Adunarea Parlamentară a ţărilor NATO: Statele ar trebui să reia legăturile militare cu Rusia
20 Noi 2008   •   02:36

Ţările membre NATO ar trebui să reia legăturile cu Rusia, inclusiv în sfera militară, se arată într-o rezoluţie a Adunării Parlamentare a NATO.
Cea de-a 54 şedinţă a Adunării Parlamentare NATO a avut loc la Valencia, în perioada 14-18 noiembrie.
Rusia şi NATO au îngheţat cooperarea după războiul de cinci zile dintre Rusia şi Georgia din august.
Rezoluţia adoptată cere guvernelor şi parlamentelor statelor membre sp restabilească cooperarea, în special în sfera militară, şi să îmbunătăţească şi să extindă eforturile diplomatice, se arată în comunicatul de presă.
O rezoluţie separată ce se referă la conflictul din august cere membrilor NATO să contribuie la desfăşurarea unei anchete internaţionale independente care să determine şirul de evenimente ce a dus la izbucnirea conflictului. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat că alianţa va sprijini eforturile fostelor state comuniste care vor să se alăture alianţei, indiferent de opoziţia Rusiei.
El a declarat că NATO nu este pregătită să sacrifice lărgirea alianţei în favoarea unor relaţii bune cu Rusia. De asemenea, Adunarea Parlamentară a NATO a solicitat Rusiei să respecte angajamentele asumate la summitul OSCE din 1999 şi să-şi retragă efectivele militare din Transnistria.
Participanţii la această şedinţă au precizat că Rusia trebuie să respecte principiul potrivit căruia nici un stat, grup de state sau organizaţie nu poate considera orice parte a spaţiului OSCE drept sferă de influenţă, conform Cartei pentru securitate europeană adoptată în 1999, la Istanbul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Valencia NATO Rusia Georgia Transnistria
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close