Antena 3 CNN Externe Schimb de focuri la aeroportul din Kabul. Cel puțin o persoană a fost ucisă

Schimb de focuri la aeroportul din Kabul. Cel puțin o persoană a fost ucisă

Trăgători cu identitate necunoscută au fost implicați într-un schimb de focuri cu gărzile aeroportului din Kabul, luni dimineața, transmite BBC.

Schimb de focuri la aeroportul din Kabul. Cel puțin o persoană a fost ucisă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Aug 2021   •   10:08

Incidentul s-a petrecut la intrarea în aeroport, precizează surse militare germane.

Una dintre gărzile afgane ale aeroportului a fost ucisă. Alte trei au fost rănite, precizează France 24, care menționează că tirul mortal a avut loc la poarta de nord a obiectivului aeroportuar.

Ar fi vorba de un contingent de militari afgani care ajută forțele internaționale și care nu s-au predat talibanilor când aceștia au intrat în Kabul, arată BBC.

În schimbul de focuri au fost implicați soldați americani și germani.

Nu este clar momentan cum s-a declanșat incidentul.

Aeroportul din Kabul a fost dominat de scene de haos pe tot parcursul săptămânii trecute, în contextul în care statele occidentale încearcă să finalizeze cât mai rapid evacuarea propriilor cetățeni.

În același timp, mii de afgani, care se tem pentru viața lor în condițiile noului regim al talibanilor, încearcă să plece din țară și formează cozi imense la intrarea în aeroport, fără prea mari șanse să treacă de insurgenți, care controlează și filtrează accesul.

Cel puțin 20 de persoane au murit în cursul săptămânii pe aeroport și în împrejurimile acestuia, inclusiv ca urmare a îmbulzelii și focurilor de armă cu care militanții au încercat să controleze mulțimea.

Bilanțul provizoriu nu include incidentul de luni dimineață.

Joe Biden: Nu-i putem evacua pe toți acești oameni fără suferință și pierderi

În timp ce combatanții islamiști controlează capitala afgană și împrejurimile aeroportului, forțele SUA supervizează operațiunile de evacuare, în urma cărora au fost scoși din Afganistan aproximativ 30.000 de mii de oameni din 15 august, de când talibanii au intrat în Kabul.

Președintele SUA, Joe Biden, este presat de aliați să extindă termenul retragerii militare americane complete din Afganistan, fixat pentru 31 august. 

Duminică, Biden și-a exprimat speranța că evacuările pe calea aerului nu vor fi prelungite dar a recunoscut că sunt discuții în curs între reprezentanții administrației și armată în legătură cu varianta contrară.

Președintele american a comentat scenele dramatice surprinse săptămâna trecută la aeroport, în care mai mulți dintre cei adunați la aeroport și-au trecut copiii în mâinile soldaților peste gardurile de sârmă ghimpată, asta după ce, la începutul săptămânii, au murit oameni care s-au agățat de exteriorul avioanelor care decolau.

El a spus că acesta este "costul" operațiunii de evacuare.

"Nu este posibil ca atâția oameni să fie evacuați fără suferință și pierderi, fără imaginile dureroase pe care le vedeți", a apreciat Biden.

Guvernul SUA a cerut unui număr de șase linii aeriene majore din țară să îi transporte în Statele Unite pe civilii evacuați până în prezent în bazele americane din zona Golfului și din Europa.

×
Subiecte în articol: Kabul aeroport
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close