Antena 3 CNN Externe Afganistan: Comandantul SUA dă asigurări că situaţia nu se agravează

Afganistan: Comandantul SUA dă asigurări că situaţia nu se agravează

Afganistan: Comandantul SUA dă asigurări că situaţia nu se agravează
Sursa foto: stanley mcchrystal
05 Feb 2010   •   05:51

Comandantul armatei americane şi al trupelor NATO din Afganistan a declarat că situaţia securităţii rămâne gravă, dar nu se deteriorează, dând astfel o părere mai optimistă decât a altor oficiali militari sau de informaţii americani.

În cadrul unei întâlniri NATO a miniştrilor Apărării, generalul Stanley McChrystal s-a arătat încrezător că forţele afgane vor creşte destul de repede pentru a permite o reducere a numărului de trupe americane începând cu 2011.
Oficialii americani au declarat că secretarul Apărării Robert Gates va cere aliaţilor NATO la summit să trimită 4000 de ?antrenori? şi mentori suplimentari pentru a pregătit armata şi poliţia afgane să preia resposabilităţile de securitate de anul viitor.

Avertismentele lui McChrystal şi a altor comandanţi, anul trecut, despre înrăutăţirea situaţiei l-au determinat pe preşedintele american Barack Obama să ceară trimiterea a 30.000 de soldaţi suplimentari care să lupte cu talibanii.
Joi însă, generalul a oferit o analiză ce pare în contradicţie cu avertismentele altor oficiali americani că insurgenţa creşte, devenind mai răspânită şi mai letală.

"Cred că situaţia din Afganistan este gravă. Nu spun acum că eu cred că se deteriorează. Cred că am spus vara trecută şi cred că a fost corect. Acum am un sentiment diferit. Nu sunt pregătit să spun că am răsturnat situaţia," declara McChrystal.
"Dar cred că am făcut progrese importante în 2009 şi vom face un progres real în 2010."
În această săptămână, Dennis Blair, directorul agenţiilor de informaţii americane, declara că insurgenţa talibană "a devenit mai periculoasă şi destabilizatoare."
Iar directorul serviciului de informaţii al armatei SUA, generalul Ronald Burgess, avertiza că trupele americane se confruntă cu o "insurgenţă din ce în ce mai capabilă ." Iar amiralul Mike Mullen, şeful Statelor Majore reunite, declara parlamentarilor că insurgenţii talibani "au o influenţă crescândă în majoritatea provinciilor din Afganistan."
McChrystal declara că nu a urmărit mărturia lui Mullen. "Eu cred că talibanii fac eforturi mari să îşi extindă influenţa. La fel ca şi guvernul din Afganistan acum, ajutat de noi," arăta acesta.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close