Antena 3 CNN Externe Afganistan: Karzai acceptă un tur doi al alegerilor prezidenţiale

Afganistan: Karzai acceptă un tur doi al alegerilor prezidenţiale

Afganistan: Karzai acceptă un tur doi al alegerilor prezidenţiale
Sursa foto: hamid karzai
21 Oct 2009   •   00:38



Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a acceptat decizia comisiei electorale de a organiza un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pe 7 noiembrie cu speranţa că va pune capăt crizei ce a urmat votului din 20 august.
Decizia de a organiza un al doilea tur pune capăt celor două luni de conflict diplomatic, ca urmare a acuzaţiilor de fraudă multiplă.
Alături de şeful ONU din Afganistan, Kai Eide, şi senatorul american John Kerry, Karzai a făcut declaraţia arătând că decizia este una ?legală şi constituţională?.
La alegerile din 7 noiembrie se vor prezenta Karzai şi fostul ministru de Externe, Abdullah Abdullah.
Comisia electorală a anunţat marţi că actualul preşedinte a obţinut 49.67 procente la votul din 20 august, deşi rezultatele iniţiale îi acordau 54,6 la sută din voturi.
Comisia Electorală de Pângeri a ONU a arătat că a găsit dovezi evidente de fraudă şi a cerut invalidarea rezultatelor din 210 secţii de votare.
În declaraţia sa televizată, Karzai arăta că decizia de a organiza un tur doi ?întăreşte drumul spre democraţie?.

Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia lui Hamid Karzai. "Este un pas important spre asigurarea unui proces credibil pentru poporul afgan ce rezultă într-un guvern ce reflectă voinţa acestuia?, arăta liderul american.
Pe de altă parte, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a remarcat că noul vot pune "provocări imense", dar l-a felicitat pentru Karzai pentru "angajamentul său de a asigura respectarea deplonă a constituţiei Afganistanului şi a procesului democratic".
Antena3.ro

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close