Antena 3 CNN Externe Afganistan. Talibanii au executat opt activişti umanitari pe motiv că erau misionari creştini (VIDEO)

Afganistan. Talibanii au executat opt activişti umanitari pe motiv că erau misionari creştini (VIDEO)

Afganistan. Talibanii au executat opt activişti umanitari pe motiv că erau misionari creştini (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
08 Aug 2010   •   15:41

Opt activişti umanitari occidentali, şase bărbaţi şi două femei, împreună cu  doi colaboratori ai lor, afgani, au fost executaţi de talibani în nord-estul Afganistanului. Activiştii aduseseră ajutoare medicale populaţiei din regiune. Talibanii au justificat asasinatul prin faptul că occidentalii ar fi fost de fapt "misionari creştini".

Grupul de activişti - medici şi infirmiere - era format din şase americani, o britanică şi o femeie de cetăţenie germană. Ei călătoreau fără gărzi înarmate, convinşi că nu erau în pericol, deoarece nu doreau decât să-i ajute pe localnici. Corpurile neînsufleţite au fost găsite vineri, iar un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat prin telefon, execuţia.

Medicii occidentali şi însoţitorii lor afgani lucrau într-adevăr pentru o organizaţie umanitară creştină, dar conducerea acesteia a dezminţit orice intenţie de propagandă religioasă. Una din victime, o tânără din Londra, renunţase la un post bun într-o clinică privată pentru a se dedica ajutorului pentru afganii săraci.

Cel care a adus vestea asasinatului a fost un însoţitor afgan al medicilor, singurul membru al grupului cruţat de talibani. El a povestit că a scăpat cu viaţă deoarece, în momentul execuţiei, a început să recite versete din Coran, iar călăii s-au convins că era musulman.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Afganistan activisti talibani victime
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close