Antena 3 CNN Externe Afganistan. Un militar NATO a fost ucis în estul ţării, într-un nou presupus atac din interior

Afganistan. Un militar NATO a fost ucis în estul ţării, într-un nou presupus atac din interior

Afganistan. Un militar NATO a fost ucis în estul ţării, într-un nou presupus atac din interior
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Sep 2012   •   11:57

Un militar din cadrul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) a fost ucis în estul ţării, într-un nou presupus atac din interior care a provocat victime şi în rândul armatei afgane, a anunţat ISAF duminică, relatează AFP.
   
Un civil care lucra pentru ISAF a fost, de asemenea, ucis în acest incident, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Forţei. Sunt numite "atacuri din interior" atacurile unor poliţişti sau militari afgani comise asupra colegilor din cadrul forţei NATO.
   
Victimele afgane au "rezultat în urma unei confruntări" sâmbătă seara, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP, fără să poată să confirme dacă aceşti militari afgani au fost ucişi de către un atactor sau dacă au fost ucişi în momentul în care trupele ISAF s-au apărat.
   
NATO apreciază că un sfert dintre atacurile din interior sunt legate de infiltrarea unor insurgenţi în rândul forţelor afgane. Restul pierderilor au legătură cu diferenţe culturale sau resentimente între persoane.
   
În cazul în care acest atac este confirmat, 52 de membri ISAF au murit asasinaţi de către poliţişti sau militari afgani în 2012.
   
Aceste atacuri sunt devastatoare pentru forţele afgane şi străine, deoarece afectează încrederea între aliaţi.
   
Aceste incidente sunt deosebit de grave, în contextul în care marea majoritate a celor 112.600 de militari străini prezenţi în continuare în Afganistan se vor retrage din această ţară până la sfârşitul lui 2014. Poliţia şi armata afgane, aflate la un moment crucial al formării lor, vor prelua ulterior asigurarea securităţii ţării.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close