Antena 3 CNN Externe Afghanistan acuză SUA că a ucis zeci de civili. Pentagon promite o anchetă

Afghanistan acuză SUA că a ucis zeci de civili. Pentagon promite o anchetă

Afghanistan acuză SUA că a ucis zeci de civili. Pentagon promite o anchetă
Sursa foto: elicopter SUA
06 Mai 2009   •   09:15

Câteva raiduri ale forţelor americane au ucis zeci de civili care se adăposteau de luptele dintre talibani şi trupele afgane aliate cu cele internaţionale, au anunţat oficiali afgani.
Unul dintre aceştia relata că a văzut 30 de cadavre, dintre care multe femei şi copii, după ce sătenii le-au adus în capitala provinciei. Cu toate acestea totalul numărului celor ucişi variază, sătenii vorbind de 70-100 de persoane ucise în raidurile din această săptămână.
Decesele în rândul civililor au provocat şi în trecut numeroase fricţiuni între guvernele afgan şi american, iar preşedintele Hamid Karzai a cerut de mai multe ori oficialilor american să reducă numărul de victime umane din timpul operaţiunilor lor. Karzai se întâlneşte miercuri cu preşedintele american Barack Obama la Washington .
Într-un discurs ţinut la o organizaţie din capitala americană, Karzai a făcut aluzie la problema morţilor civili fără a menţiona pe cele din bombardament. El a declarat că succesul noii strategii americane de război depinde de ?asigurarea că afganii nu suferă- că civilii sunt protejaţi. Acest război contra terorismului va reuşi doar dacă luptăm de pe o înaltă platformă de moralitate," declara acesta în cadrul discursului de la Brookings Institution.
Ulterior, Karzai a detaliat arâtând că ?trebuie să ducem acest război ca fiinţe umane? şi recunoaşterea faptului că "forţa nu îţi va aduce supunere?.
Ultimele lupte au izbucnit luni după ce luptătorii talibani din Pakistan şi Iran s-au adunat în provincia Farah. În urma luptelor, conform datelor oficiale afgane au murit 25 de militanţi şi 3 poliţişti. Sătenii au povestit că i-au pus pe copii, femei şi bătrâni în câteva case la circa cinci kilometri de locul luptei, dar avioanele aliaţilor le-au bombardat.
Un purtător de cuvânt al armatei americane a confirmat că se va declanşa o anchetă pentru a determina ce s-a întâmplat.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close