Antena 3 CNN Externe AFP, despre ţara noastră: Grădiniţa, un mijloc "de a rupe cercul vicios al sărăciei în România"

AFP, despre ţara noastră: Grădiniţa, un mijloc "de a rupe cercul vicios al sărăciei în România"

AFP, despre ţara noastră: Grădiniţa, un mijloc "de a rupe cercul vicios al sărăciei în România"
Sursa foto: Foto: ziare.ro
de O.P.    |    03 Apr 2012   •   12:27

Grădiniţa din satul transilvănean Araci, care arată ca oricare alta cu desene florale, berze şi rândunici, reprezintă singura speranţă pentru zecile de copii din această comunitate, dominată de etnici romi, de a rupe cercul vicios al sărăciei, comentează AFP.
   
În România, unul dintre statele cele mai sărace din Uniunea Europeană, grădiniţa este o etapă-cheie "pentru a rupe cercul vicios sărăcie - eşec şcolar - sărăcie", explică pentru AFP directorul şcolii din Araci Szilard Dullo.
  
România este ţara membră UE cu cei mai mulţi copii ameninţaţi cu excluderea: 49 la sută faţă de 27 la sută cât este media europeană, potrivit unui sondaj Eurostat. Printre cei mai vulnerabili sunt romii, estimaţi la două milioane de organizaţiile neguvernamentale, reprezentând 10 la sută din populaţie.
  
În prezent, 1.400 de copii sunt şcolarizaţi graţie programului "Fiecare copil la grădiniţă" în 20 de localităţi dintre care 174 la Araci, majoritatea romi. Cu acest program, familiile în dificultate, rome sau nu, primesc tichete sociale în valoare de 12 euro pe lună pentru a cumpăra haine sau hrană în schimbul unei prezenţe zilnice la şcoală a copilului lor.





×
Subiecte în articol: sistem educational sărăcie
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close