Antena 3 CNN Externe Agenţia Standard & Poor's, anchetată în Italia. Cinci analişti ar putea fi puşi sub acuzare

Agenţia Standard & Poor's, anchetată în Italia. Cinci analişti ar putea fi puşi sub acuzare

Agenţia Standard & Poor's, anchetată în Italia. Cinci analişti ar putea fi puşi sub acuzare
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
31 Mai 2012   •   19:13

O anchetă vizând activitatea agenţiei de rating Standard & Poor's (S&P) a fost finalizată în Italia iar cinci actuali şi foşti analişti s-ar putea confrunta cu procese penale, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
   
Ancheta face parte dintr-o investigaţie mai amplă a unei serii de retrogradări, care au determinat vânzări masive de active italiene în ianuarie şi au amplificat frustrarea legată de agenţiile de rating.
   
Oficialii europeni au afirmat în mai multe rânduri că agenţiile de rating s-au grăbit să retrogradeze ţări europene, în pofida programelor de ajutor şi a măsurilor de austeritate adoptate.
  
Procurorii italieni cercetează posibile manipulări ale pieţei şi abuzuri de informaţii privilegiate. Agenţia de rating neagă însă că ar exista motive pentru o anchetă.
   
"Considerăm că presupusele acuzaţii sunt nefondate şi nu sunt susţinute de dovezi. Vom continua să apărăm cu fermitate acţiunile şi reputaţia companiei, precum şi pe cea a angajaţilor", se arată într-un comunicat al S&P.
   
Frustrarea Italiei faţă de agenţiile de rating a crescut din nou în mai, după ce Moody's a recurs la o retrogradare în masă a sectorului bancar al ţării. Bancherii italieni şi oamenii de afaceri au calificat decizia drept un atac iresponsabil asupra unei ţări care trece printr-un program dificil de reducere a cheltuielilor şi de reforme pentru controlul îndatorării.
   
Procurorii din oraşul Trani afirmă că rapoarte ale S&P privind sistemul bancar şi economia Italiei, dar şi ale Moody's şi Fitch, au fost "scăpate" spre public cel puţin o dată în timpul şedinţelor bursiere, antrenând scăderi majore pe piaţa de capital de la Milano.
   
De asemenea, autorităţile afirmă că unele rapoarte conţin date incorecte.
   
Anchetele separate vizând Moody's şi Fitch ar urma să fie finalizate în iunie, potrivit sursei citate.
   
Cele trei mari agenţii de rating au fost criticate puternic la nivel global pentru că nu au anticipat criza creditelor din 2008-2009. De asemenea, Statele Unite au reacţionat cu indignare în august anul trecut, când S&P a lăsat cea mai mare economie a lumii fără ratingul maxim "AAA", însă nu au mers atât de departe încât să deschidă procese împotriva agenţiilor.
   


×
Subiecte în articol: agentie de rating
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close