Antena 3 CNN Externe Agresorul preşedintelui ceh Vaclav Klaus afirmă că a acţionat împotriva "întregului sistem"

Agresorul preşedintelui ceh Vaclav Klaus afirmă că a acţionat împotriva "întregului sistem"

Agresorul preşedintelui ceh Vaclav Klaus afirmă că a acţionat împotriva "întregului sistem"
Sursa foto: Foto captura YouTube
02 Oct 2012   •   17:05

Autorul agresiunii de vineri, Pavel Vondrous, care a simulat că trage de mai multe ori, cu o armă de jucărie, asupra preşedintelui ceh Vaclav Klaus, la Chrastava (nord-vest), şi-a explicat gestul ca pe un protest faţă de acţiunea Guvernului şi "întregului sistem", relatează AFP.
   
"Acţiunea Guvernului depăşeşte limitele pe care le pot suporta cetăţenii", a declarat pentru agenţia CTK acest sudor, în vârstă de 26 de ani, originar din Liberec (nord-vest), în opinia căruia Guvernul "îi sărăceşte pe muncitori".
   
Atacul nu l-a vizat doar pe Klaus, un fost economist liberal şi unul dintre artizanii reformei economice de după prăbuşirea comunismului în 1989, ci "ansamblul sistemului", a continuat acest simpatizant al Partidului Comunist (KSCM, în opoziţie), calificându-şi gestul drept un "act disperat".
   
Agresorul a tras de şapte ori, de la mică distanţă, asupra şefului statului cu un pistol cu gloanţe de plastic, asemănător cu o armă veritabilă. Inculpat pentru tulburarea ordinii publice, el a fost eliberat sâmbătă. Tânărul riscă doi ani de închisoare.
   
Uşor rănit la nivelul cotului drept, şeful statului a primit îngrijiri la Spitalul Militar din Praga.
   
Presa cehă critică sever lipsa de acţiune a gărzii sale de corp, care nu a intervenit în timpul agresiunii. Pavel Vondrous a avut timp să fumeze o ţigară şi să stea de vorbă cu presa înainte să fie reţinut de către poliţia locală, la câteva zeci de metri de locul agresiunii.
   
Şeful Serviciului de Protecţie al preşedintelui şi-a anunţat demisia sâmbătă.
   
Potrivit CTK, agresorul a ţinut cont de eventualitatea de a fi ucis de către garda de corp.

"Nu am vrut niciodată să fiu un martir. Vreau doar să trăiesc ca o fiinţă umană", a spus el. Vondrous a mărturisit că şi-a pregătit gestul timp de două săptămâni.
   
"Sunt doar un muncitor normal, neobişnuit să facă asemenea lucruri. M-am antrenat la tir într-o pădure", a spus el, după care s-a declarat "surprins" de rănile suferite de către preşedinte.
   
"Am testat arma pe mine-însumi", a spus Vondrous.
   
"Am putut să trag încă din momentul în care (Vaclav Klaus) se afla pe estradă, dar era lume în jurul lui şi o delegaţie germană", a adăugat el.
   
Preşedintele Klaus a apreciat luni pentru ziarul Dnes că motivul agresiuni este "politic" şi că acest caz nu ar trebui să se reducă doar la o dezbatere asupra competenţelor gărzii sale de corp.


   

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close