Antena 3 CNN Externe Ahmadinejad: A venit sfârşitul şi pentru actuala ordine mondială unipolară

Ahmadinejad: A venit sfârşitul şi pentru actuala ordine mondială unipolară

Ahmadinejad: A venit sfârşitul şi pentru actuala ordine mondială unipolară
Sursa foto: mahmoud ahmadinejad
17 Iun 2009   •   16:12

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care se confruntă cu un val de proteste în ţara sa după alegeri, a preferat să sfideze Statele Unite marţi, în timpul unui summit regional din Rusia, afirmând că "epoca imperiilor" ar fi "încheiată".

"Ordinea internaţională capitalistă bate în retragere", a declarat el de la tribuna summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), la care participă Rusia, China şi patru ţări ex-sovietice din Asia Centrală, Iranul având statutul de observator, la Ekaterinburg (Urali).

"Este evident că epoca imperiilor este încheiată şi nu va mai reveni", a adăugat el, făcând astfel aluzie la Statele Unite, în timpul primei sale călătorii în străinătate în urma realegerii sale contestate de vineri.

"Putem să credem că vom rezolva toate problemele cu mecanismele şi cu structurile depăşite? Schimbări radicale sunt indiscutabile şi inevitabile", a subliniat el, referindu-se la criza economică şi financiară mondiale.
Preşedintele iranian a sunliniat că SUA şi aliaţii săi nu au putut face faţă crizei, demonstrând astfel că ?a venit sfârşitul şi pentru actuala ordine mondială unipolară?.

Ahmadinejad nu s-a referit, în schimb, deloc la situaţia din ţara sa, în timp ce susţinătorii săi se pregăteau să manifesteze marţi, la Teheran, în acelaşi loc unde au manifestat opozanţii săi, într-un climat de tensiuni intensificate de moartea a şapte civili cu o zi înainte.

El a preferat să laude meritele OCS, estimând că această organizaţie ar putea juca un rol "de avangardă în soluţionarea problemelor economice, deschizând calea unor schimbări pozitive în arhitectura economică, politică şi culturală".

Imagini difuzate de organizatorii summitului îl înfăţisau pe preşedintele iranian, destins şi surâzător la coborârea din avionul său, ulterior strângând mâna omologului său rus, Dmitri Medvedev, înaintea începerii acestei întâlniri.

OSC a fost creată în 1996 de Rusia şi China ca o alternativă la NATO, cu scopul de a contrabalansa influenţa Statelor Unite în Asia centrală. Patru dintre cele cinci foste republici sovietice situate în această regiune, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan, sunt membre ale acesteia.


Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close