Antena 3 CNN Externe AIEA a primit permisiunea de a verifica un reactor nuclear suspect din Damasc

AIEA a primit permisiunea de a verifica un reactor nuclear suspect din Damasc

AIEA a primit permisiunea de a verifica un reactor nuclear suspect din Damasc
Sursa foto: inspectori ONU
07 Apr 2010   •   20:43

Experţi ai organismului nuclear al ONU au primit permisiunea de a reinspecta un reactor de cercetare sirian din capitala Damasc, care este legat de suspiciunile privind un program nuclear secret.
Cu toate acesta Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică încă are interdicţie a inspecta o unitate din deşertul sirian care a fost distrusă de avioane israeliene în septembrie 2007, au arătat diplomaţi.
Experţii agenţiei au inspectat situl Dair Alzour în iunie 2008, dar de atunci nu au mavut voie să reviziteze locaţia.
Agenţia încearcă să dovedească posibilele legături dintre urmele de uraniu descpoerite la un sit din deşert şi cele descoperite în timpul unei vizite la reactorul de cercetare din Damasc. Cu toate acesta, nu a primit permisiunea de a face vizite suplimentare la nici una din locaţii.
Un raport AIEA din acest an arată pentru prima dată că particule de uraniu descoperite la unitatea din deşert indică o posibilă acoperire a unor activităţi nucleare.
Descoperirea a dat impuls acuzaţiilor occidentale că ţinta bombardată era un reactor nuclear aproape complet despre care Washington susţine că este de design nord-coreean, menit a crea plutoniu militar.
Siria neagă că ar avea activităţi nucleare secrete şi a prezentat mai multe explicaţii pentru urmele de uraniu descoperite la unitatea bombardată şi pentru cele descoperite la reactorul din Damasc, despre care inspectorii AIEA spun că nu este normal să fie prezenta la o astfel de unitate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: AIEA reactor nuclear arma nucleara Siria
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close