Antena 3 CNN Externe AIEA: Activitate importantă şi neobişnuită într-un complex militar iranian

AIEA: Activitate importantă şi neobişnuită într-un complex militar iranian

AIEA: Activitate importantă şi neobişnuită într-un complex militar iranian
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
26 Mai 2012   •   09:43

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) face presiuni asupra Iranului să îi acorde urgent acces la complexul militar de la Parchin, unde aceasta raportează o "activitate importantă" şi neobişnuită în jurul unei clădiri suspecte, conform unui raport consultat de AFP.
   
Într-o scrisoare datată 2 mai, agenţia "a reiterat cererea sa către Iran de a i se procura rapid un acces la o clădire specifică din cadrul complexului de la Parchin", în apropiere de Teheran, se poate citi în acest raport.
   
În aceeaşi scrisoare, agenţia a informat Iranul că această locaţie unde "nicio activitate nu a fost observată timp de mai mulţi ani, clădirile care fac interesul agenţiei sunt acum teatrul unor activităţi importante care ar putea inhiba capacitatea agenţiei de a realiza verificări", conform documentului.
   
Agenţia suspectează Iranul că a realizat teste de explozii convenţionale care pot fi aplicate energiei nucleare la această bază militară, ceea ce Iranul dezminte.
   
Directorul general al AIEA, Yukiya Amano a declarat deja la 6 martie că activităţi au fost reperate la Parchin. Aceste activităţi ne "fac să credem că ar fi preferabil să mergem mai devreme, mai degrabă decât mai târziu", a spus acesta.
   
Cu toate acestea accesul la complex le-a fost refuzat experţilor agenţiei în cursul a două misiuni la începutul anului, conform agenţiei.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close