Antena 3 CNN Externe AIEA, anunţ îngrijorător despre Coreea de Nord. Ce se întâmplă cu instalaţiile nucleare ale regimului de la Phenian

AIEA, anunţ îngrijorător despre Coreea de Nord. Ce se întâmplă cu instalaţiile nucleare ale regimului de la Phenian

AIEA, anunţ îngrijorător despre Coreea de Nord. Ce se întâmplă cu instalaţiile nucleare ale regimului de la Phenian
Sursa foto: Foto: Agerpres/EpA
07 Sep 2015   •   22:34

Coreea de Nord şi-a extins instalaţiile nucleare în ultimul an, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează Deutsche Welle.
   
Directorul AIEA, Yukiya Amano, a afirmat că imaginile din satelit cu instalaţiile nucleare nord-coreene arată că această ţară îşi extinde programul atomic.
   
"De la ultimul meu raport, am observat activităţi de renovare şi construcţie în diferite locuri", a declarat Amano în faţa Consiliului guvernatorilor AIEA, referindu-se în special la complexul nuclear de la Yongbyon.
   
Acest complex este suspectat că ar conţine centrifuge de îmbogăţire a uraniului, care pot produce combustibil pentru bombe. Amano a afirmat că dimensiunea complexului de la Yongbyon s-a dublat.
   
Agenţia nucleară a ONU a detectat de asemenea activităţi la mina de uraniu Pyongsan.
   
Coreea de Nord, care până în prezent a efectuat trei teste nucleare, a anunţat în mai că a reuşit să dezvolte dispozitive explozive atomice de mici dimensiuni, un pas important către armarea rachetelor cu focoase nucleare.
   
Phenianul s-a retras în urmă cu 12 ani din Tratatul de Neproliferare Nucleară şi le-a cerut inspectorilor AIEA să plece din ţară. După acordul nuclear încheiat recent de marile puteri cu Iranul, Phenianul a precizat că nu este interesat de un acord similar privind suspendarea sau reducerea programului său nuclear.
 

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord razboi phenian Kim Jong Un
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close