Antena 3 CNN Externe AIEA a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să părăsească centrala nucleară Zaporojie

AIEA a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Consiliul guvernatorilor din cele 35 de țări ale organismului de supraveghere nucleară al ONU a adoptat joi o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, au declarat diplomații prezenți la reuniunea cu ușile închise.

AIEA a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să părăsească centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    15 Sep 2022   •   21:59

Rezoluția este a doua referitoare la invazia Rusiei în Ucraina adoptată de Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, iar conținutul lor este foarte asemănător, deși prima rezoluție, din martie, a precedat preluarea de către forțele rusești a controlului asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa. 

Ambele rezoluții au fost propuse de Canada și Polonia în numele Ucrainei, care nu face parte din consiliul de administrație, cel mai important organism politic al AIEA.

Board-ul cere Rusiei să "înceteze imediat toate acțiunile împotriva și la centrala nucleară Zaporojie și la orice altă instalație nucleară din Ucraina", a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, două împotrivă și șapte abțineri, au declarat diplomații, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Rusia și China au fost țările care au votat împotrivă, în timp ce Egiptul, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan s-au abținut, au adăugat ei.

Consiliul "deplânge acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezența continuă a forțelor ruse și a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la centrala nucleară Zaporojie", se arată în textul rezoluției.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, de bombardarea centralei

Misiunea Rusiei la AIEA a declarat că "călcâiul lui Ahile al acestei rezoluții" este că nu spune nimic despre bombardarea sistematică a centralei.

Rezoluția adaugă că ocuparea centralei de către Rusia crește semnificativ riscul unui accident nuclear. Personalul ucrainean continuă să opereze centrala în condiții pe care AIEA le-a descris ca punând în pericol siguranța sitului.

"Acest consiliu a abordat această problemă în martie și a adoptat o rezoluție care deplânge acțiunile violente ale Rusiei și a cerut Rusiei să înceteze imediat toate acțiunile împotriva și la instalațiile nucleare din Ucraina și să returneze controlul asupra acestora autorităților ucrainene competente", se arată în declarația SUA către consiliu.

×
Subiecte în articol: AIEA centrala nucleara Zaporojie Rusia
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close