Antena 3 CNN Externe AIEA: Sunt indicii privind "activităţi" în curs la complexul militar Parchin din Iran

AIEA: Sunt indicii privind "activităţi" în curs la complexul militar Parchin din Iran

AIEA: Sunt indicii privind "activităţi" în curs la complexul militar Parchin din Iran
Sursa foto: Foto: epochtimes-romania.com
05 Mar 2012   •   23:26

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) are indicii privind "activităţi" în curs la complexul militar Parchin din Iran şi vrea să se deplaseze în zonă cât mai curând posibil, a anunţat luni directorul general al AIEA, Yukiya Amano, relatează AFP.
   
Agenţia suspectează că există un container ce poate fi folosit la testarea unor tipuri de explozii aplicabile armelor atomice, a declarat Amano, în cursul unei conferinţe de presă.
   
Directorul AIEA a refuzat să precizeze natura acestor activităţi, adăugând că ar fi preferabil ca agenţia să se deplaseze în zonă cât mai rapid.

"Aceste activităţi ne fac să credem că ar fi preferabil să mergem acolo cât mai repede", a subliniat el.
   
Accesul unei echipe de inspectori ai agenţiei ONU a fost interzis la complexul militar Parchin în februarie, ceea ce a contribuit la eşecul misiunii AIEA la Teheran.
   
Potrivit lui Amano, oficialii iranieni au propus experţilor agenţiei, cu câteva ore înaintea plecării lor, să viziteze complexul militar Marivan, evocat de asemenea în raportul foarte critic difuzat în noiembrie de agenţie. Inspectorii au refuzat oferta, a declarat directorul general al AIEA.
   
Consiliul guvernatorilor AIEA se reuneşte luni pentru o săptămână, pentru a căuta o soluţie la programul nuclear controversat al Iranului, pe care marile puteri îl suspectează că vrea să se doteze cu arma atomică. Teheranul afirmă însă că activităţile sale nucleare au scopuri pur paşnice.
   

×
Subiecte în articol: AIEA
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close