Antena 3 CNN Externe Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie, întârziată de bombardamente | Primarul din Energodar a postat fotografii cu clădiri bombardate

Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie, întârziată de bombardamente | Primarul din Energodar a postat fotografii cu clădiri bombardate

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie a fost întârziată pe partea controlată de ucraineni a liniei frontului, relatează CNN, care îl citează pe Fredrik Dahl, purtătorul de cuvânt al Agenției.

Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie, întârziată de bombardamente | Primarul din Energodar a postat fotografii cu clădiri bombardate
Sursa foto: Dimtro Orlov / Telegram
de Adrian Iclozan    |    01 Sep 2022   •   13:10

Întârzierea este de circa 3 ore, potrivit sursei citate.

În urmă cu puțin timp, convoiul de mașini ale Agenției ONU se afla la un punct de control ucrainean, la aproximativ 20 km de linia frontului, semnalează BBC.

"Directorul general Grossi a negociat personal cu autoritățile militare ucrainene să poată continua și rămâne hotărât ca această importantă misiune să ajungă astăzi la centrala nucleară", a indicat purtătorul de cuvânt.

În cursul dimineții, la plecarea către complexul atomo-electric, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că misiunea va continua, în ciuda "riscurilor inerente" cu care se confruntă echipa de inspectori internaționali.

Întârzierea misiunii AIEA vine pe fondul bombardamentelor din cursul dimineții, semnalate în orașul vecin centralei, Energodar.

"Rușii au bombardat Energodar și perimetrul centralei nucleare. Vor să perturbe vizita misiunii AIEA. Acestea sunt acțiunile unui stat terorist, căruia îi este frică de faptul că lumea va afla adevărul", a declarat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei.

Serviciile militare de informații ale Kievului au acuzat Rusia că folosește elicoptere pentru a lovi cartierele rezidențiale din oraș.

Dmitro Orlov, primarul ucrainean din Energodar, a postat pe Telegram imagini ale bombardamentelor rusești în zonă, susținând că atacurile au ucis civili și că rușii țintesc în mod deliberat traseul inspectorilor internaționali care urmează să viziteze centrala nucleară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un reactor nuclear a fost oprit la Zaporojie din cauza bombardamentelor

Rusia, la rândul său, a dat vina pentru bombardamente pe "un grup de sabotori ucraineni".

CNN și BBC notează că este imposibil de verificat în mod independent responsabilitatea părților în aceste incidente.

Energoatom, autoritatea nucleară ucraineană, a anunțat pe Telegram că bombardamentele ruse în perimetrul centralei au declanșat mecanismele de protecție de urgență, care au dus la oprirea unității numărul 5.

Potrivit Energoatom, unitatea numărul 6 continuă să funcționeze și să fie conectată la sistemul energetic al Ucrainei, furnizând electricitate pentru nevoile proprii ale centralei Zaporojie.

Foto: bombardamente în Energodar

×
Subiecte în articol: Zaporojie Energodar
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close