Antena 3 CNN Externe Al-Qaeda renaște sub un alt nume

Al-Qaeda renaște sub un alt nume

Al-Qaeda renaște sub un alt nume
12 Sep 2017   •   16:40

Statele Unite au comemorat, luni, 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, iar experții avertizează că Al-Qaeda este din nou în creștere în umbra ISIS, scrie AFP.

Experții în terorism susțin că Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupul sunit care luna trecută a preluat controlul asupra orașului sirian Idlib, este de fapt un „rebranding“ Al-Qaeda care se dorește mai moderat decât Statul Islamic în speranța unei renașteri, scrie libertatea.ro.

„ISIS poate fi, astăzi, principala amenințare teroristă, dar Al-Qaeda din Siria este îngrijorătoare“, a declarat fostul director contraterorism al Casei Albe, Joshua Geltzer. Vorbind despre amenințarea terorii actuale împotriva Statelor Unite, Geltzer și alți experți au declarat că se așteaptă HTS să devină o grupare importantă în jihadiștilor în contextul în care ISIS pierde teren pe câmpul de luptă din Siria și Irak.

HTS este pur și simplu un alt nume Al-Qaeda, au spus ei. Pentru a-și consolida puterea în provincia Idlib, ei au eliminat sau absorbit mai multe grupări rivale și folosesc metode moderne de propagandă, copiate după modelul ISIS. „Organizația însăși pare să aibă mai multe vieți decât o pisică”, a declarat Daveed Gartenstein-Ross, co-autor alături de Geltzer al raportului privind amenințarea jihadistă actuală în Statele Unite.

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close