Antena 3 CNN Externe Alegătorii francezi din străinătate îşi vor alege parlamentarii printr-un vot pe Internet

Alegătorii francezi din străinătate îşi vor alege parlamentarii printr-un vot pe Internet

Alegătorii francezi din străinătate îşi vor alege parlamentarii printr-un vot pe Internet
Sursa foto: Foto: diplomatie.gouv.fr
10 Feb 2012   •   19:53

Guvernul francez va experimenta pentru prima dată votul prin intermediul Internetului, oferind astfel posibilitatea de a vota unui milion de francezi din străinătate, a anunţat vineri secretarul de stat al francezilor din străinătate, Edouard Courtial, relatează AFP.

"Votul prin intermediul Internetului va permite să se depăşească obstacolul distanţei şi să participe la alegeri simplu şi în siguranţă, de acasă", a declarat Courtial.
   
Dacă experimentul este concludent, această posibilitate de vot va fi folosită şi pentru alte alegeri decât cele legislative, atât în Franţa cât şi în alte ţări, conform lui Courtial.
   
Votul pentru desemnarea a 11 deputaţi care să îi reprezinte pe expatriaţii francezi pe cele cinci continente reprezintă totodată o premieră. Alegătorii francezi din străinătate nu aveau dreptul să voteze decât la alegerile prezidenţiale.
       
Ca metodă de securitate, organizatorii vor asocia fiecărui alegător un indice şi o parolă găsită pe site-ul: www.votezaletranger.gouv.fr, votul fiind cifrat începând de la calculatorul uilizatorului până la baza de date.

Cele patru principii ale votului, "secret, anonim, confidenţial şi liber vor fi garantate", a mai menţionat oficialul francez.
   
Legislativele vor avea loc în Franţa pe 10 şi 17 iunie. Votul pe Internet pentru francezii din străinătate va fi organizat începând cu 23 mai până pe 29 mai, primul tur, şi începând cu 6 iunie până pe 12 iunie pentru cel de al doilea tur. Aceste date vor permite francezilor să voteze în persoană în cazul în care votul pe Internet va întâmpina probleme.
 
Costul global al alegerilor prezidenţiale şi al legislativelor din 2012 pentru francezii din străinătate - incluzând şi votul pe Internet - este estimat la o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: alegeri
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close