Antena 3 CNN Externe Alegeri anticipate în Irak, din cauza crizei politice care durează de jumătate de an

Alegeri anticipate în Irak, din cauza crizei politice care durează de jumătate de an

Alegeri anticipate în Irak, din cauza crizei politice care durează de jumătate de an
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    27 Iun 2012   •   23:08

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a decis organizarea de alegeri anticipate, având în vedere că ţara este afectată de o criză politică gravă începută în urmă cu şase luni.

"Din cauză că celelalte părţi implicate refuză să se aşeze la masa negocierilor şi continuă să provoace crize politice succesive care afectează grav interesele supreme ale poporului irakian, premierul se vede obligat să convoace alegeri anticipate", se arată într-un comunicat oficial de miercuri, informează AFP.

Irakul se confruntă cu o criză politică declanşată în decembrie, în momentul retragerii trupelor americane, impulsionată de Iraqiya, bloc laic dominat de suniţi, care îl acuză pe premierul Maliki de acaparare a puterii.

Liderii kurzi şi blocul şefului şiit, Moqtada Sadr, au intrat şi ei în conflict cu Maliki, care a ajuns la putere în 2006 şi a continuat să conducă ţara după alegerile legislative din 2010. Mandatul legislaturii actuale se va termina în 2014.

Preşedintele Parlamentului, Oussama al-Nujaifi, a declarat în urmă cu o săptămână că deputaţii care sunt împotriva lui Maliki vor cere în viitorul apropiat o audiere a premierului, într-o nouă tentativă de a obţine un vot de neîncredere.

Criza politică a paralizat guvernarea, în special Parlamentul, unde nu a fost votată nici o legislaţie semnificativă, excepţie făcând cea a bugetului, în timp ce alte măsuri, cum ar fi o lege care reglementează sectorul petrolier, au fost reportate.



×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close