Antena 3 CNN Externe Alegeri tensionate în Georgia, după arestarea fostului președinte Mihail Saakașvili

Alegeri tensionate în Georgia, după arestarea fostului președinte Mihail Saakașvili

Georgienii s-au prezentat sâmbătă la urne pentru scrutinul local, într-un climat de tensiune între guvern şi opoziție, după arestarea fostului președinte georgian Mihail Saakaşvili, relatează presa internațională.

Alegeri tensionate în Georgia, după arestarea fostului președinte Mihail Saakașvili
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2021   •   17:14

Țara se află într-o criză prelungită de la alegerile legislative din octombrie 2020.

La momentul respectiv, formațiunea de guvernământ "Visul Georgian" a obținut 90 din totalul de 150 de mandate din Parlament însă opoziția a denunțat scrutinul drept "fraudulos".

Sâmbătă, 3,5 milioane de alegători au fost chemați să aleagă 64 de primari şi 2.068 de deputați în 64 de adunări locale.

Votul are loc în cele peste 3.600 de secții din întreaga țară.

Partidul de guvernământ accentuează criza

Un acord intermediat în luna aprilie de președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a scoate țara din criză, a fost anulat în iulie.

Partidul Visul Georgian a denunțat acest acord, care prevedea convocarea de alegeri legislative anticipate în 2022, cu doi ani mai devreme decât era prevăzut în calendarul electoral, în cazul în care formațiunea nu obține 43% din voturi la alegerile municipale din această sâmbătă.

Partidul de guvernământ susține că acest punct nu mai este aplicabil, în timp ce opoziția insistă că este în continuare valabil.

Tensiunile au sporit vineri, odată cu arestarea lui Mihail Saakaşvili.

Saakașvili este consilier al Comitetului Executiv pentru Reforme pe lângă președinția ucraineană.

El şi-a recuperat în 2019 cetățenia ucraineană cu ajutorul președintelui Volodimir Zelenski, după ce fostul lider de la Kiev, Petr Poroșenko, l-a deportat.

Fostul președinte anunță că intră în greva foamei

Saakaşvili este urmărit în Georgia pentru abuz de putere într-un dosar pe care el îl consideră politic şi pentru care a fost condamnat în lipsă,  în 2018, la șase ani de închisoare.

El mai este vizat în țara sa natală şi de alte capete de acuzare care, potrivit procuraturii, i-ar putea atrage o pedeapsă de până la 11 ani de închisoare.

Din închisoare, fostul președinte le-a cerut sâmbătă georgienilor să se prezinte la urne "pentru a obține o victorie comună" şi a susținut că "nicio țară din lume nu va recunoaște condamnările false" pe care i le-a aplicat justiția georgiană.

Fostul șef de stat a anunțat, după arestare, că intră în greva foamei

Șefa statului georgian, Salomé Zurabişvili, a declarat vineri că nu-l va grația niciodată pe predecesorul său.

Foto: Fostul președinte georgian, fotografiat la Kiev, în Ucraina, în august 2020

×
Subiecte în articol: Georgia alegeri Mihail Saakasvili
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close