Antena 3 CNN Externe ALEGERI GERMANIA. Care sunt principalii candidați și care sunt alianțele posibile

ALEGERI GERMANIA. Care sunt principalii candidați și care sunt alianțele posibile

ALEGERI GERMANIA. Care sunt principalii candidați și care sunt alianțele posibile
24 Sep 2017   •   10:02

ALEGERI GERMANIA Alegătorii germani se prezintă duminică la secţiile de votare pentru a-şi desemna reprezentanţii în parlamentul federal, favorit în acest scrutin fiind blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), relatează AFP 

ALEGERI GERMANIA Creştin-democrata Angela Merkel, favorită pentru un nou mandat de cancelar, şi rivalul său social-democrat Martin Schulz au încercat pe ultima sută de metri a campaniei electorale să îşi mobilizeze susţinătorii şi să îi convingă pe indecişi, pe fondul ascensiunii extremei-drepte. 

ALEGERI GERMANIA Deşi conservatorii au în continuare un avantaj lejer în faţa social-democraţilor, ultimele sondaje oferă în acelaşi timp şi motive de îngrijorare. Blocul conservator CDU-CSU este creditat cu 36% din intenţiile de vot, conform unui sondaj al postului de televiziune ZDF publicat joi seară, şi s-ar putea apropia de al doilea cel mai slab scor electoral al său - 35,1% în 1998. 

ALEGERI GERMANIA Martin Schulz vrea să vadă în această erodare "o schimbare de ultim minut" legată de "o uriaşă îngrijorare" a populaţiei. 

ALEGERI GERMANIA Însă fostul preşedinte al Parlamentului European este departe de a profita de acest lucru. Social-democraţii sunt creditaţi numai cu 21,5% în sondaje, un scor fără precedent în istoria celui mai vechi partid din Germania. 

ALEGERI GERMANIA Formaţiunea populistă de dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD) realizează ascensiunea cea mai clară pe final de campanie, situându-se la 11% în intenţiile de vot. Alte sondaje o plasează chiar mai sus. 

ALEGERI GERMANIA Fidelă stilului său, Merkel, care conduce ţara de 12 ani, nu a propus nimic concret. Ea a reiterat mesajul asigurator al unei Germanii "unde este bine să trăieşti", la adăpost de riscuri externe simbolizate de Donald Trump sau Brexit. 

ALEGERI GERMANIA Rivalul său social-democrat a eşuat în a convinge, denunţând injustiţiile sociale într-o ţară în plină creştere economică, unde şomajul este la cel mai scăzut nivel de după reunificare. 

ALEGERI GERMANIA Perspectiva intrării dreptei naţionaliste în Camera Inferioară a Parlamentului, primul partid de acest tip care ar ajunge în legislativ după 1945, este de asemenea la originea unei ultime polemici înainte de vot. 

ALEGERI GERMANIA Mâna dreaptă a Angelei Merkel la cancelarie, Peter Altmaier, a atras numeroase critici, inclusiv în propria tabără, declarând că este mai bine să te abţii decât să votezi cu AfD. Ministrul social-democrat al afacerilor externe, Sigmar Gabriel, a spus că este vorba de o 'capitulare' a CDU 'în faţa populismului de dreapta'. 

ALEGERI GERMANIA Singurul mijloc de a bloca AfD "este de a vota pentru partide care se simt 100% legate de legea noastră fundamentală", declara joi cancelarul la postul public de radio german. 

ALEGERI GERMANIA Angela Merkel a exclus orice alianţă la guvernare cu vreo formaţiune extremistă: AfD, dar şi stânga radicală, care îşi dispută în prezent a treia poziţie în sondaje. 

ALEGERI GERMANIA Pe hârtie, opţiunea cea mai simplă, şi sinonimă cu continuitatea în politica germană, ar fi reluarea unei mari coaliţii cu social-democraţii. 

ALEGERI GERMANIA Însă SPD, în plină criză, ar putea de această dată să aleagă să se refacă printr-o cură de opoziţie. 

ALEGERI GERMANIA Altă posibilitate pentru cancelar ar fi o alianţă cu partidul liberal FDP, pe cale de a reveni în Bundestag după ce a fost respins în 2013, şi cu Verzii. Însă o coaliţie de doar două partide, cu una din aceste mici formaţiuni, pare imposibilă, date fiind sondajele. 

ALEGERI GERMANIA Divergenţele între ecologişti şi liberali privind viitorul diesel sau imigraţia s-ar putea dovedi totuşi complicat de gestionat. 

ALEGERI GERMANIA Iar carismaticul lider al FDP, Christian Lindner (38 de ani), care se opune ferm, printre altele, propunerilor Franţei de reformă a zonei euro, se anunţă un partener complicat pentru Angela Merkel. 

ALEGERI GERMANIA Partidul său revendică deja Ministerul Finanţelor, pe care CDU vrea să îl lase în continuare în mâinile lui Wolfgang Schäuble (75 ani), fidel cancelarului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Angela Merkel
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close