Antena 3 Externe ALEGERI GERMANIA. Partidul Angelei Merkel câştigă scrutinul

ALEGERI GERMANIA. Partidul Angelei Merkel câştigă scrutinul

de M.Z.    |    24 Sep 2017   •   19:26
ALEGERI GERMANIA. Partidul Angelei Merkel câştigă scrutinul

ALEGERI GERMANIA. Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Germania, obţinând conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne procente cuprinse între 32,5% şi 33,5%, cu circa 12 procente în faţa social-democraţilor care au înregistrat un record negativ (20-21%), în timp ce extrema-dreaptă devine a treia forţă politică, fiind cotată în aceste sondaje cu circa 13% din voturi, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

ALEGERI GERMANIA. Deşi a câştigat scrutinul, dacă aceste procente vor fi confirmate de numărarea voturilor, Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) s-ar afla totuşi sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% în anul 2009. 

ALEGERI GERMANIA. Însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz ar înregistra cel mai slab rezultat după anul 1945. Într-o primă reacţie după aceste estimări, social-democraţii au anunţat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliţie guvernamentală şi vor intra în opoziţie. 

ALEGERI GERMANIA. Cât despre formaţiunea de extremă-dreapta antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), aceasta intră în premieră în parlamentul federal şi cu un scor peste aşteptări, dar cooptarea ei într-o coaliţie este extrem de improbabilă. 

ALEGERI GERMANIA. În condiţiile intrării social-democraţilor în opoziţie, Angela Merkel ar urma să negocieze o coaliţie cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, însă numărul mandatelor ar putea fi insuficient pentru o majoritate, astfel că pot intra în calcule pentru o coaliţie şi Verzii precum şi Partidul de Stânga, ambele având circa 9% în sondajele la ieşirea de la urne. 

ALEGERI GERMANIA. Însă sistemul de vot mixt proporţional şi uninominal face orice estimare foarte dificilă în acest moment.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close