Antena 3 CNN Externe ALEGERI GERMANIA. Partidul Angelei Merkel câştigă scrutinul

ALEGERI GERMANIA. Partidul Angelei Merkel câştigă scrutinul

ALEGERI GERMANIA. Partidul Angelei Merkel câştigă scrutinul
de M.Z.    |    24 Sep 2017   •   19:26

ALEGERI GERMANIA. Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Germania, obţinând conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne procente cuprinse între 32,5% şi 33,5%, cu circa 12 procente în faţa social-democraţilor care au înregistrat un record negativ (20-21%), în timp ce extrema-dreaptă devine a treia forţă politică, fiind cotată în aceste sondaje cu circa 13% din voturi, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

ALEGERI GERMANIA. Deşi a câştigat scrutinul, dacă aceste procente vor fi confirmate de numărarea voturilor, Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) s-ar afla totuşi sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% în anul 2009. 

ALEGERI GERMANIA. Însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz ar înregistra cel mai slab rezultat după anul 1945. Într-o primă reacţie după aceste estimări, social-democraţii au anunţat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliţie guvernamentală şi vor intra în opoziţie. 

ALEGERI GERMANIA. Cât despre formaţiunea de extremă-dreapta antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), aceasta intră în premieră în parlamentul federal şi cu un scor peste aşteptări, dar cooptarea ei într-o coaliţie este extrem de improbabilă. 

ALEGERI GERMANIA. În condiţiile intrării social-democraţilor în opoziţie, Angela Merkel ar urma să negocieze o coaliţie cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, însă numărul mandatelor ar putea fi insuficient pentru o majoritate, astfel că pot intra în calcule pentru o coaliţie şi Verzii precum şi Partidul de Stânga, ambele având circa 9% în sondajele la ieşirea de la urne. 

ALEGERI GERMANIA. Însă sistemul de vot mixt proporţional şi uninominal face orice estimare foarte dificilă în acest moment.

×
Subiecte în articol: Germania alegeri Angela Merkel
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close