Antena 3 CNN Externe ALEGERI ÎN AMERICA: Clinton câștigă a doua dezbatere prezidențială, dar Trump e peste așteptări

ALEGERI ÎN AMERICA: Clinton câștigă a doua dezbatere prezidențială, dar Trump e peste așteptări

ALEGERI ÎN AMERICA: Clinton câștigă a doua dezbatere prezidențială, dar Trump e peste așteptări
10 Oct 2016   •   15:03

ALEGERI ÎN AMERICA. Candidata democrată la alegerile prezidenţiale din SUA, Hillary Clinton, a marcat o a doua victorie împotriva rivalului său republican, Donald Trump, la dezbaterea care a avut loc duminică. Dar chiar dacă în general a fost întrecut de Clinton, Trump a depăşit de departe aşteptările observatorilor dezbaterii, relevă un sondaj CNN/ORC.

Dintre alegătorii care au urmărit dezbaterea, 57% au afirmat că Hillary Clinton a fost mai bună în confruntarea directă de la Universitatea Washington din St. Louis (statul Missouri) şi numai 34% cred acelaşi lucru în cazul lui Trump. Este o victorie mai puţin clară pentru Hillary Clinton decât la prima dezbatere, dar chiar şi aşa ea s-a impus în faţa lui Trump, în opinia observatorilor, pe teme economice şi în a dovedi că este un lider mai puternic.

Mai mult de 6 din 10 observatori cred că Trump a făcut o treabă mai bună decât se aşteptau, comparativ cu 21% care sunt de părere că el s-a prezentat mai rău decât se aşteptau. Şi Clinton a depăşit aşteptările, dar un procent mai mic, 39%, consideră că ea a evoluat mai bine faţă de aşteptări, în timp ce 26% apreciază că ea s-a prezentat mai rău.

Există însă o discrepanţă mare din punctul de vedere al genului în ce priveşte percepţia despre câştigătorul dezbaterii: 64% dintre femei cred că Hillary Clinton s-a prezentat cel mai bine, comparativ cu 49% dintre bărbaţi care au aceeaşi părere.

Majoritatea dintre cei care au urmărit dezbaterea au afirmat că au auzit despre scandalul cu înregistrarea video din 2005 dezvăluită vinerea trecută, în care Trump folosea un limbaj agresiv cu conotaţie sexuală în timpul unei înregistrări pentru emisiunea ''Access Hollywood''. Majoritatea, 59%, cred că comentariile lui Trump din acea înregistrare reflectă opiniile sale despre femei în general, în timp ce 37% consideră contrariul. Şi aici au existat discrepanţe în funcţie de gen: 63% dintre femei s-au declarat convinse că respectivele comentarii ale lui Trump reflectă opiniile lui, în comparaţie cu 55% dintre bărbaţi care şi-au exprimat această convingere.

Majoritatea dintre persoanele chestionate spun însă că modul în care Trump a tratat înregistrarea video în cadrul dezbaterii nu le-a schimbat opinia despre el: pentru 58% dintre cei chestionaţi înregistrarea nu a avut niciun efect asupra lor, 25% dintre observatorii dezbaterii au exprimat o opinie mai puţin favorabilă la adresa candidatului republican după ce i-au auzit explicaţiile de pe scena dezbaterii şi 16% afirmă că au o părere mai bună despre Trump.

Nici Trump, nici Clinton nu au înregistrat modificări în ratingurile de aprobare în rândul celor care au urmărit dezbaterea, comparativ cu evaluările de dinainte de dezbatere, dar, cu o marjă largă, Clinton este considerată drept o candidată căreia i-a păsat mai mult de nevoile şi problemele membrilor audienţei care au pus întrebări (67% - Clinton, 21% - Trump). De asemenea, sunt mai mulţi cei care cred că ea ar trata mai bine preocupările pe care le au alegătorii despre modul cum îşi vor gestiona mandatul prezidenţial (59% - Clinton, 32% - Trump).

Într-o dezbatere incredibil de controversată, Trump a fost considerat mult mai des drept candidatul care a petrecut mai mult timp atacându-şi rivala (68% - Trump, 16% - Clinton, iar 15% cred că cei doi sunt la egalitate în ce priveşte perioada dedicată atacului la adversar) şi că Hillary Clinton este considerată potrivită din punct de vedere al temperamentului de a deveni preşedinte (64% optează pentru Clinton, 27% pentru Trump).

Se pare că cei care au urmărit dezbaterea au fost mai mult din rândul democraţilor care au susţinut-o mai degrabă pe Hillary Clinton, decât pe Trump, când au fost întrebaţi pe cine sprijină ca preşedinte. În general însă puţini cred că voturile lor ar putea fi influenţate de ceea ce au văzut în St. Louis duminică seara. O majoritate de 53% este de părere că dezbaterea nu le va afecta votul, în timp ce cei care s-au declarat influenţaţi de dezbatere oscilau între Clinton (25%) şi Trump (21%).

Sondajul post-dezbatere CNN/ORC, cu o marjă de eroare de +/- 4%, include chestionare cu 537 de votanţi înregistraţi care au urmărit dezbaterea din 9 octombrie.

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close