Antena 3 CNN Externe Alegeri în Bulgaria. Socialistul Rumen Radev a câştigat alegerile prezidenţiale. Premierul Boiko Borisov şi-a anunţat demisia

Alegeri în Bulgaria. Socialistul Rumen Radev a câştigat alegerile prezidenţiale. Premierul Boiko Borisov şi-a anunţat demisia

Alegeri în Bulgaria. Socialistul Rumen Radev a câştigat alegerile prezidenţiale. Premierul  Boiko Borisov şi-a anunţat demisia
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
13 Noi 2016   •   21:50

Update: Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că demisionează în urma rezultatului scrutinului prezidenţial câştigat de candidatul susţinut de Partidul Socialist, Rumen Radev, informează AFP.

Conform agenţiei bulgare Novinite, Borisov a mai spus că este de părere că în Bulgaria ar trebui să fie organizate alegeri anticipate şi a avertizat că guvernul următor va fi format din Partidul Socialist Bulgar şi de Mişcarea Drepturilor şi Libertăţilor (DPS), al comunităţii turcilor din Bulgaria, dacă mandatul său va fi transferat socialiştilor.

Borisov a reiterat duminică intenţia de a demisiona dacă Ţeţka Ţatceva, candidata la preşedinţie pe care a susţinut-o, pierde cursa în favoarea lui Radev, informează Novinite.

"GERB [Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei] nu va rămâne la putere nici măcar o secundă dacă pierdem azi (duminică)", a spus premierul bulgar, aflat la jumătatea mandatului. De asemenea, a mai subliniat că nu va participat nici la formarea unui alt guvern în cadrul mandatului actualului Parlament dacă Ţatceva pierde alegerile.

"Dacă vom avea sau nu o criză politică depinde de populaţie", a mai spus Borissov.

Dacă premierul demisionează, parlamentul bulgar rămâne în funcţie chiar dacă partidele nu reuşesc să ajungă la o înţelegere cu privire la formarea unei coaliţii de guvernare. Decizia de a dizolva parlamentul şi a convoca alegeri anticipate aparţine preşedintelui bulgar.

Ştire iniţială: Fostul şef al forţelor aeriene din Bulgaria, candidatul socialist Rumen Radev, a câştigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, conform sondajelor la ieşirea de la urne, citate de Reuters.

Radev, 53 de ani, a obţinut 58 % din sufragii, în timp ce candidata proeuropeană din partea GERB, Ţeţka Ţatceva, 58 de ani, a obţinut 35,7%.

Radev a insistat în campania electorală pe politici anti-migraţie şi a folosit argumentul că este în interesul naţional al Bulgariei să ajungă la un echilibru între cerinţele Uniunii Europene şi relaţii mai bune cu Rusia.

Radev este un aliat al socialiştilor bulgari şi victoria sa ar putea afecta credibilitatea guvernului minoritar al lui Boiko Borisov, care a anunţat deja că îşi va da demisia în cazul victoriei candidatului prorus.

"Principala concluzie este că speranţa şi dorinţa de schimbare a câştigat teren faţă de teamă, pe care şi GERB şi Borisov au încercat să le propage", a afirmat Jelio Boicev, un politician cunoscut al Partidului Socialist, care l-a susţinut pe Radev în campanie.

Candidatul socialist a marşat foarte mult în campania electorală şi pe dezamăgirea alegătorilor faţă de performanţele scăzute ale guvernului lui Borisov în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi reforma din administraţia publică.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sondaj alegeri prezidentiale
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close