Antena 3 CNN Externe Alegeri în Europa. Austriecii îşi aleg preşedintele, iar în Ungaria au loc alegeri parlamentare

Alegeri în Europa. Austriecii îşi aleg preşedintele, iar în Ungaria au loc alegeri parlamentare

Alegeri în Europa. Austriecii îşi aleg preşedintele, iar în Ungaria au loc alegeri parlamentare
Sursa foto: unguri
25 Apr 2010   •   12:51

Alegeri în mai multe state europene. Cetăţenii cu drept de vot din Ungaria participă duminică la cel de-al doilea scrutin al parlamentarelor. Şi austriecii sunt implicaţi într-un proces electoral. Alegătorii din această ţară trec pe la urne pentru a-şi alege preşedintele.

Două milioane şi jumătate de alegători sunt asteptaţi la urne pentru cel de-al doilea tur al alegerilor legislative din Ungaria.

Potrivit sondajelor de opinie, favorit este partidul conservator Fidesz, care ar obţine două treimi din mandate. De altfel, Fidesz a câştigat primul tur din 11 aprilie, cu 52,8% din voturi.

Marii învinşi în primul tur au fost social-democraţii, aflaţi la guvernare, care au obţinut mai puţin de 20% din sufragii. Primul tur de scrutin a fost declarat valid în 119 din cele 176 de circumscripţii electorale.

De aceea, oamenii votează acum doar în 57 de circumscripţii, în care niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină peste 50% din voturi.

Şi în Austria sunt alegeri. Votanţii decid cine va fi şeful acestui stat. Favorit este actualul preşedinte, social-democratul Heinz Fischer, el fiind creditat cu peste 80% din intenţiile de vot. Fischer este urmat la mare distanţă de candidata de extremă-dreapta, Barbara Rosenkranz, care ar putea fi votată de numai 15% din cetăţenii cu drept de vot.

Preşedintele austriac are în special un rol onorific, dar este singurul lider ales direct de cetăţeni.

Antena 3





×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close