Antena 3 CNN Externe Alegeri legislative în Franţa: socialiştii şi aliaţii lor ecologişti câştigă primul tur

Alegeri legislative în Franţa: socialiştii şi aliaţii lor ecologişti câştigă primul tur

Alegeri legislative în Franţa: socialiştii şi aliaţii lor ecologişti câştigă primul tur
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    10 Iun 2012   •   22:55

Socialiştii noului preşedinte Francois Hollande şi aliaţii lor sunt în frunte, în primul tur al alegerilor legislative din Franţa, desfăşurat duminică şi pe cale să obţină majoritatea absolută în Adunarea naţională, potrivit estimărilor.

Ales pe 6 mai, Francois Hollande este în măsură să obţină în Adunarea naţională majoritatea de care are nevoie pentru a guverna ţara şi a pune în aplicare programul său.

În locuri, Partidul socialist ar trebui să obţină între 275 şi 315 locuri, iar aliaţii săi ecologişti de la 12 la 18, dintr-un total de 577 de deputaţi. Majoritatea absolută este de 289 de locuri, potrivit AFP. Dreapta ar obţine la rândul ei de la 230 la 270 de deputaţi.

În procente, Partidul socialist şi aliaţii săi ecologişti sunt creditaţi cu circa 40%, potrivit institutului CSA, faţă de aproximativ 35% pentru partidul de dreapta UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară). Stânga radicală, cu care PS nu are un acord de guvern, obţine în jur de 7%.

Partidul de extremă-dreapta Frontul Naţional, cu peste 13% din voturi la nivel naţional, îşi confirmă implantarea în urma scorului liderului său, Marine Le Pen, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, la 22 aprilie, de 17, 9%.

Pentru acest partid, totul se va juca în al doilea tur, duminica viitoare. Scrutinul majoritar cu două tururi dezavantajează extremele şi favorizează regrupările în al doilea tur.




×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close