Antena 3 CNN Externe Alegeri în Mexic: cel puțin cinci asasinate și un cap retezat aruncat într-o secție de vot. Coaliția prezidențială ratează majoritatea absolută

Alegeri în Mexic: cel puțin cinci asasinate și un cap retezat aruncat într-o secție de vot. Coaliția prezidențială ratează majoritatea absolută

Primele informații de la alegerile desfășurate duminică în Mexic arată că partidul de guvernământ al președintelui Andrés Manuel López Obrador și aliații acestuia își vor păstra majoritatea în forul legislativ dar coaliția prezidențială va avea mai puține mandate, scrie presa internațională.

Alegeri în Mexic: cel puțin cinci asasinate și un cap retezat aruncat într-o secție de vot. Coaliția prezidențială ratează majoritatea absolută
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Iun 2021   •   11:45

Potrivit primelor rezultate, partidul prezidențial Morena și formațiunile partenere își vor adjudeca între 265 și 292 din cele 500 de locuri în camera parlamentară inferioară, notează BBC.

Alegeri în Mexic: partidul prezidențial și aliații nu ajung la majoritatea de două treimi

Sursa citată remarcă faptul că acest scor este sub majoritatea de două treimi, necesară pentru a forța schimbări legislative radicale și sub numărul actual de mandate, 334, al coaliției.

Cele mai ample alegeri din istoria țării, la care au fost așteptați la urne peste 93 de milioane de votanți, au înregistrat o rată de participare de aproximativ 51%.

Au fost supuse scrutinului cele 500 de mandate în camera inferioară a Congresului, conducerile a 15 state federale și mii de mandate la nivel local.

Evenimentul este văzut ca un test pentru actualul președinte Lopez Obrador, care se bucură încă de o rată mare de aprobare în rândul cetățenilor, în pofida criticilor aduse pentru felul în care a gestionat pandemia de COVID și pentru eșecul de a reduce violențele cartelurilor de droguri care devastează țara.

Alegeri în Mexic: asasinate politice înainte de scrutin, violențe sângeroase în ziua alegerilor

Cu zeci de candidați asasinați înainte de începerea scrutinului, alegerile de duminică au continuat să fie marcate de incidente sângeroase.

Cinci membri ai unor birouri electorale au fost împușcați mortal într-un oraș din statul Chiapas.

Atacul a survenit sâmbătă după-amiaza, înainte de scrutin, în timpul livrării urnelor de vot către autoritățile locale și a fost executat de mai mulți bărbați înarmați.

Aceștia au reușit să dispară.

În Terrazas del Valle, în apropierea orașului de frontieră Tijuana, un bărbat a aruncat un cap uman retezat în dreptul unei secții de vot.

Ulterior, au fost găsite în apropiere pungi cu alte rămășițe umane.

În statul omonim în care se află și capitala Mexico City, o persoană necunoscută a aruncat o grenadă într-o secție de vot.

Ulterior s-a dovedit că grenada era dezamorsată.

În alte locuri alegerile au fost întrerupte din cauza violențelor înregistrate în zona secțiilor de vot.

Foto: Membri ai birourilor electorale numără voturile în alegerile generale și regionale la o secție de vot din Mexic, 6 iunie 2021

×
Subiecte în articol: Mexic alegeri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close