Alegeri parlamentare în Italia. Peste 47 de milioane de italieni sunt aşteptaţi la urne

de G.S.    |    24 Feb 2013   •   10:29
Alegeri parlamentare în Italia. Peste 47 de milioane de italieni sunt aşteptaţi la urne Foto: Agerpres/AP

Secţiile de votare în cadrul alegerilor parlamentare din Italia, un scrutin urmărit cu atenţie de partenerii europeni ai ţării, s-au deschis duminică la ora locală 8.00 (9.00, ora României), relatează AFP.
   
Peste 47 de milioane de italieni sunt aşteptaţi la urne într-un scrutin care se desfăşoară timp de două zile, până luni la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), într-un context de incertitudine cu privire la stabilitatea viitorului Guvern.
   
"Italia votează în incertitudine" titrează La Stampa, în timp ce Il Fatto (stânga) notează că indecişii (zece la sută potrivit ultimelor sondaje) sunt cei care vor face diferenţa, sub titlul "Indecişii decid".
   
Patru mari coaliţii se înfruntă, şi anume una de centru condusă de către premierul în exerciţiu Mario Monti, una de centru-dreapta condusă de către predecesorul său Silvio Berlusconi, una de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani şi una a fostului actor de comedie Beppe Grillo.
   
Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Democrat (PD) condus de către Bersani porneşte de pe prima poziţie cu aproape 34% din intenţiile de vot, fiind urmat de către PDL-ul lui Berlusconi (30%). Fostul actor de comedie şi Mişcarea sa Cinci Stele (M5S) sunt creditaţi cu 17%, iar Il Professore cu 10-12%.
   
Însă problema principală este stabilitatea viitorului guvern. Deşi Bersani pare sigur că va obţine majoritatea în Camera Deputaţilor (unde un singur vot în plus asigură majoritatea absolută a mandatelor), situaţia este mai complexă în Senat, unde totul depinde de ponderea coaliţiei în fiecare regiune în parte.
   
Cel mai rău scenariu ar fi ca Italia să aibă pe 25 februarie, seara, o majoritate diferită în Cameră faţă de Senat, în contextul în care cele două Camere au aceeaşi importanţă în această ţară.
   
Această ipoteză cu privire la o problemă de eficienţă a guvernării îngrijorează pieţele şi partenerii Romei, în contextul în care a treia cea mai importantă economie din zona euro, foarte îndatorată, nu vede lumina de la capătul tunelului.
   
Celor zece la sută alegători indecişi li se adaugă alţi 20% care vor absenta la urne.
   
Secţiile de votare sunt deschise duminică până la ora 21.00 GMT (23.00, ora României), iar luni de la ora 6.00 GMT (8.00, ora României) până la ora 14.00 GMT (16.00, ora României). Rezultate sunt aşteptate luni seara.

Parteneri
x close