Antena 3 CNN Externe Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Socialiștilor este pe primul loc, conform rezultatelor parțiale

Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Socialiștilor este pe primul loc, conform rezultatelor parțiale

Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Socialiștilor este pe primul loc, conform rezultatelor parțiale
01 Dec 2014   •   01:05

Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au încheiat cu o surpriză total neplăcută pentru partidele proeuropene. Potrivit rezultatelor preliminare, formaţiunile pro-ruse au obţinut cele mai multe voturi, iar ţara riscă din nou să se întoarcă spre Est. 

Surprinzător, pe primul loc se află Partidul Socialiştilor, condus de pro-rusul Igor Dodon. Formaţiunea sa ar fi obţinut aproape 23% din voturi, deşi înaintea scrutinului, unele sondaje o cotau cu doar 6%. Pe locul al doilea, conform rezultatelor parţiale, sunt comuniştii lui Vladimir Voronin, de asemenea anti-europeni, care ar fi obţinut peste 19% din voturi.

Cea mai importantă formaţiune proeuropeană, Partidul Liberal Democrat din Moldova, condusă de Vlad Filat, are 18 % din voturi.

Partidul Democrat, de asemenea proeuropean, ar fi cotat cu peste 16%, iar partidul liberal cu doar 8,4%. Cifrele oficiale arată că prezenţa la urne la scrutinul parlamentar a fost de aproape 56% din totalul alegătorilor. Cei mai mulţi votanţi au fost în Capitala Chişinău.


Încrezător într-un scor electoral foarte bun pentru partidul său, liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, a ieşit la rampă la scurt timp după închiderea urnelor. Susţinător al unei bune relaţii cu Rusia, Dodon, care, de altfel, în afişele electorale a pozat alături de Vladimir Putin, a transmis un mesaj sec alegătorilor: "Vreau să vă asigur că ne vom ţine de cuvânt"
 
Dintre liderii proeuropeni, primul care a ieşit la declaraţii după finalul procesului de vot a fost Marian Lupu, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova.
 
"Mulţumesc întâi şi întâi de toate tuturor moldovenilor, cetăţenilor ţării noastre, celor care au participat astăzi la acest scrutin."
 
În stafful Partidului Liberal, de asemenea, proeuropean, se pare că îngrijorarea se instalase în timp ce votul era încă în desfăşurare.  Cu doar două ore înaintea de închiderea urnelor, liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu a postat o înregistrare video pe Internet, în care îndemna alegătorii să vină la urne.
 
În cursul zilei, Premierul Iurie Leancă, membru al principalei formaţiuni proeuropene, Partidul Liberal Democrat din Moldova a venit la vot la o secţie din Chişinău.
 
Tot în Capitală a votat şi Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, care a venit însoţit de soţia sa, Margareta.
 
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a fost nevoit să aştepte minute bune în faţa secţiei de vot pentru că şi-a uitat buletinul acasă.
 
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, peste 1.560.000 de moldoveni au venit la urne, adică 55.86% din totalul alegătorilor. Cei mai mulţi votanţi au fost în Chişinău, peste 62%. 
 
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close