Antena 3 CNN Externe Alegeri parlamentare în Olanda. Dilan Yesilgöz, liderul de centru-dreapta, are şanse să devină prima femeie prim-ministru

Alegeri parlamentare în Olanda. Dilan Yesilgöz, liderul de centru-dreapta, are şanse să devină prima femeie prim-ministru

Peste 13 milioane de alegători olandezi au de ales, astăzi, între 26 de partide. Până la 17 dintre acestea ar putea obține mandate parlamentare.

Alegeri parlamentare în Olanda. Dilan Yesilgöz, liderul de centru-dreapta, are şanse să devină prima femeie prim-ministru
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    22 Noi 2023   •   11:01

Patru partide au apărut în fruntea clasamentului, în timp ce alegătorii olandezi decid cine va conduce țara lor într-o nouă eră politică, notează BBC. Sondajele indică o cursă cap la cap, iar votul se încheie la ora 21:00.

Liderul de centru-dreapta, Dilan Yesilgöz, este cotat să câștige și să devină prima femeie prim-ministru olandez.

Cei mai apropiați rivali ai săi sunt populistul anti-islam Geert Wilders și o alianță de stânga condusă de fostul comisar european de rang înalt Frans Timmermans.

Ochii europeni urmăresc îndeaproape aceste alegeri, după 13 ani de guverne sub conducerea lui Mark Rutte. Câștigătorul ar putea obține mai puțin de 20% din voturi și mai puțin de 30 de locuri în parlamentul de 150 de locuri, un lucru fără precedent în politica olandeză, notează Mediafax.

Încrederea în guvern este la un nivel scăzut, după un scandal politic în urma căruia mii de părinți au fost etichetați pe nedrept drept fraudatori de ajutoare sociale. Un politician care a apărat drepturile lor a înființat un partid de centru în urmă cu doar trei luni și deja este considerat un lider.

În ciuda unei „cantități extraordinare” de opțiuni, mulți alegători sunt apatici, iar în ajunul votului aproape jumătate dintre ei se spuneau încă nehotărâți. Această cifră este confirmată într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Rotterdam, Crooswijk.

Anul trecut, migrația în Olanda s-a dublat, depășind 220.000 de persoane, în parte din cauza refugiaților care au fugit de invazia Rusiei în Ucraina.

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare Olanda
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close