Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidenţiale în Brazilia. Cursă strânsă între Jair Bolsonaro şi Lula da Silva

Alegeri prezidenţiale în Brazilia. Cursă strânsă între Jair Bolsonaro şi Lula da Silva

Alegătorii brazilieni se prezintă astăzi la urne într-un scrutin tensionat pentru a opta între realegerea președintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro sau revenirea în funcție a fostului președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, scrie Reuters.

Alegeri prezidenţiale în Brazilia. Cursă strânsă între Jair Bolsonaro şi Lula da Silva
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Leco Viana
de Alin Tarnovschi    |    30 Oct 2022   •   08:55

Cursa strânsă oferă o a doua șansă ambilor candidați.

Aproximativ 120 de milioane de alegători sunt așteptați în fața mașinilor de vot electronice pe care Bolsonaro le-a criticat, fără dovezi, ca fiind predispuse la fraudă, ceea ce a stârnit îngrijorarea că ar putea să nu-și recunoască înfrângerea, urmând exemplul aliatului ideologic, fostul președinte american Donald Trump.

Acest lucru a sporit tensiunile în cele mai polarizate alegeri din Brazilia de la revenirea la democrație, în 1985, după o dictatură militară împotriva căreia Lula, un fost lider sindical, s-a mobilizat, și pe care Bolsonaro, un fost căpitan de armată, o invocă cu nostalgie.

Mai multe sondaje de opinie au arătat o cursă strânsă între cei doi în ultima săptămână, potrivit Mediafax.

Bolsonaro a surclasat sondajele de opinie în primul tur de scrutin din 2 octombrie, într-un grup de 11 candidați. Sondajele au declarat că și-au recalibrat metodele pe baza acelui rezultat, dar majoritatea analiștilor spun în continuare că turul de scrutin de duminică este deschis oricărui rezultat.

O victorie a lui Lula ar marca o revenire uluitoare pentru liderul de stânga, care a fost închis în 2018 pentru 19 luni în urma unor condamnări pentru luare de mită pe care Curtea Supremă le-a anulat anul trecut, deschizându-i calea pentru a candida pentru un al treilea mandat prezidențial.

Lula a promis o revenire la creșterea economică și la politicile sociale care au ajutat la scoaterea a milioane de oameni din sărăcie în timpul boom-ului materiilor prime, când a guvernat prima dată Brazilia. De asemenea, el a promis să combată distrugerea pădurii amazoniene, care a atins un nivel record în ultimii 15 ani, și să facă din Brazilia un lider în cadrul discuțiilor globale privind clima.

Un al doilea mandat pentru Bolsonaro ar menține Brazilia pe calea reformelor pieței libere și a unor protecții de mediu mai puțin stricte, consolidând în același timp o coaliție a partidelor de dreapta și a intereselor agricole care i-au finanțat campania.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close