Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidențiale în Franța. Lupta dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen, importantă pentru UE și Occident

Alegeri prezidențiale în Franța. Lupta dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen, importantă pentru UE și Occident

Francezii au început să voteze duminică în cadrul unor alegeri care vor decide dacă președintele pro-european, Emmanuel Macron, de centru, rămâne în fruntea țării sau este înlocuit de euroscepticul de extremă dreapta, Marine Le Pen, în ceea ce ar echivala cu un cutremur politic. Lupta dintre cei doi este importantă atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Occident.

Alegeri prezidențiale în Franța. Lupta dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen, importantă pentru UE și Occident
Sursa foto: Twitter/ World Socialist Web Site
de Cerasela Stafie    |    24 Apr 2022   •   12:02

Sondajele de opinie din ultimele zile i-au oferit lui Macron un avans solid și ușor în creștere, deoarece analiștii au afirmat că Le Pen - în ciuda eforturilor ei de a-și reface imaginea și de a atenua unele dintre politicile partidului său a rămas neplăcută pentru mulți.

Totuși, o victorie surpriză a Le Pen nu a putut fi exclusă, având în vedere numărul mare de alegători care erau indeciși sau nu erau siguri dacă vor merge la urne.

Întrucât sondajele arată că niciunul dintre candidați nu poate conta pe destui susținători, rezultatul va depinde mult de o mulțime de alegători care compară anxietatea cu privire la implicațiile unei președinții de extremă-dreapta cu viziunea, bună sau rea, față de prestația lui Macron de până acum.

Dacă Le Pen va câștiga, probabil s-ar crea același sentiment de tulburare politică uluitoare ca și votul britanic pentru părăsirea Uniunii Europene sau alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA în 2016, scrie Reuters.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (09:00, ora României) și se vor închide la ora locală 20:00 (21:00, ora României). Sunt așteptate proiecții inițiale ale sondajelor de îndată ce se închid urnele.

Macron, în vârstă de 44 de ani, a fost câștigătorul unei dispute similare, în urmă cu cinci ani. El a avertizat despre un ”război civil” dacă Le Pen - ale cărui politici includ interzicerea purtării baticului musulman în public - este aleasă și a făcut apel la democrații de orice tip să-l susțină. 

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, și-a concentrat campania pe creșterea costului vieții în a șaptea cea mai mare economie a lumii, despre care mulți francezi spun că s-a înrăutățit odată cu creșterea prețurilor la energie la nivel mondial. Ea s-a concentrat, de asemenea, asupra stilului de conducere abraziv al lui Macron, despre care spune că arată un dispreț elitist față de oamenii obișnuiți. 

Candidata de extremă dreapta este acuzată că vrea să scoată Franța, țară membră fondatoare, din Uniunea Europeană, să renunțe la moneda unică și să iasă din zona Zona Schengen. A respins aceste afirmații.

De asemenea, Le Pen vrea să retragă Franța din comanda integrată a alianței militare transatlantice NATO, ceea ce ar însemna o destabilizare a arhitecturii de securitate a Occidentului de după Războiul Rece.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close