Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidențiale în Bulgaria. Un fost comandant de aviație, favoritul sondajelor

Alegeri prezidențiale în Bulgaria. Un fost comandant de aviație, favoritul sondajelor

Alegeri prezidențiale în Bulgaria. Un fost comandant de aviație, favoritul sondajelor
Sursa foto: foto: sofia-guide.com
13 Noi 2016   •   13:31

Bulgarii votează duminică pentru a-şi alege preşedintele într-un scrutin care ar putea antrena căderea primului ministru conservator Boiko Borisov în cazul victoriei favoritului, candidatul socialist considerat a fi apropiat de Moscova, comentează AFP.

Aproximativ 6,8 milioane de alegători sunt invitaţi să aleagă în al doilea tur al acestor alegeri prezidenţiale între Ţeţka Ţatceva (58 de ani), candidata Partidului conservator aflat la putere, Gerb, şi generalul Rumen Radev (53 de ani), care a fost până în vară comandant al forţelor aeriene, înainte de a accepta învestitura socialiştilor.

Pentru premierul bulgar Boiko Borisov, care se află la al doilea mandat, miza alegerilor este menţinerea sa la putere: el s-a angajat să demisioneze "de duminică seara' în cazul unui eşec al dnei Ţatceva, ceea ce ar deschide perioadă de incertitudini pentru această ţară membră a UE.

În regimul parlamentar bulgar, alegerea unui nou preşedinte - cu rol mai mult protocolar - nu implică demisia guvernului şi formarea unui nou executiv.

În primul tur al scrutinului prezidenţial din 6 noiembrie, generalul Radev - total novice în politică - a creat surpriza clasându-.se cu trei puncte înaintea candidatei majorităţii, criticată pentru lipsa ei de carismă.

Acest militar considerat înclinat să pledeze pentru cauza rusă este dat câştigător în al doilea tur de scrutin de mai multe sondaje pentru a-i succeda preşedintelui în exerciţiu Rosen Plevneliev, provenit din partidul aflat la putere.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: alegeri
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close