Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidenţiale în Franţa. A început votul pentru francezii din Brazilia, Uruguay şi Argentina

Alegeri prezidenţiale în Franţa. A început votul pentru francezii din Brazilia, Uruguay şi Argentina

Alegeri prezidenţiale în Franţa. A început votul pentru francezii din Brazilia, Uruguay şi Argentina
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
21 Apr 2012   •   15:36

Francezii din Brazilia, Uruguay şi Argentina au început să voteze sâmbătă, la ora locală 8.00 (14.00, ora României), pentru primul tur al scrutinului prezidenţial francez, cu 19 ore înaintea celorlalţi alegători, relatează AFP.
   
La Rio de Janeiro, secţia de vot instalată la Consulatul Franţei s-a deschis cu câteva minute după ora 8.00 şi urma să se închidă la 18.00 (24.00, ora României), a declarat un diplomat francez. Mai mulţi alegători aşteptau deja să depună buletinele de vot în urne.
   
"Aceasta este prima dată când francezii din străinătate nu vor vota în aceeaşi zi. Toată America şi Antilele vor vota sâmbătă, între 8.00 şi 18.00", a explicat sursa citată.
   
Această schimbare are ca scop să le permită francezilor din străinătate să voteze în aceleaşi condiţii ca ceilalţi, adică fără să cunoască rezultatele votului.
   
Din cauza diferenţei de fus orar, primii francezi care vor vota sunt cei care locuiesc în ţări situate pe partea dinspre Atlantic a Americii de Sud.
   
Socialistul Francois Hollande, 57 de ani, este considerat favorit în primul tur în faţa preşedintelui în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, tot de 57 de ani. Cei doi ar urma să se înfrunte în cel de-al doilea tur de scrutin, la 6 mai, potrivit sondajelor.
   
Circa 15.000 de alegători sunt înscrişi în Brazilia - cu 38 la sută mai mulţi decât în 2007. În total, 2,2 milioane de francezi locuiesc în afara teritoriului naţional şi puţin peste jumătate (1,15 milioane) sunt înscrişi pe listele electorale consulare.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close