Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidenţiale în Kazahstan: Actualul preşedinte se pregăteşte să obţină al cincilea mandat

Alegeri prezidenţiale în Kazahstan: Actualul preşedinte se pregăteşte să obţină al cincilea mandat

Alegeri prezidenţiale în Kazahstan: Actualul preşedinte se pregăteşte să obţină al cincilea mandat
Sursa foto: Foto: centruldiplomatic.wordpress.com
26 Apr 2015   •   16:32

Alegătorii din Kazahstan votează duminică în cadrul unui scrutin prezidenţial în urma căruia actualul şef al statului, Nursultan Nazarbaev, ar putea să obţină un al cincilea mandat de preşedinte, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.
   
În condiţiile în care autorităţile ţin opoziţia şi presa sub un control strict, actualul preşedinte în vârstă de 74 de ani ar urma să câştige cu uşurinţă un al cincilea mandat.
   
Principalii săi rivali nu sunt foarte cunoscuţi şi sunt consideraţi personaje proguvernamentale care s-au înscris în cursă pentru a crea iluzia unei competiţii electorale.
   
Turgun Sizdikov, în vârstă de 68 de ani, este un fost oficial provincial care reprezintă Partidul Comuniştilor. Celălalt candidat, Abelgazi Kusainov, în vârstă de 63 de ani, candidează ca independent. El a deţinut câteva posturi ministeriale şi în prezent conduce federaţia sindicatelor din Kazahstan.
   
Nazarbaev conduce Kazahstanul fără o opoziţie reală încă înainte de dobândirea independenţei, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.
   
El a promovat o serie de reforme şi, cu ajutorul resurselor de petrol şi gaze şi al investiţiilor străine de peste 200 de miliarde de dolari, a transformat Kazahstanul în a doua mare economie din fosta URSS.
   
Criticii susţin însă că şi-a păstrat puterea suprimând opoziţia, presa liberă şi schimbând "ilegal" Constituţia. Mulţi dintre opozanţii şi criticii săi au fost nevoiţi să părăsească ţara, iar unii au fost ucişi ori au murit în circumstanţe controversate.
   
Alegerile prezidenţiale erau prevăzute pentru 2016, dar votul a fost devansat, potrivit unor surse, pentru a pune capăt speculaţiilor privind un succesor şi a elimina riscurile ca problemele economice să se agraveze astfel încât să îi distrugă şansele lui Nazarbaev de a câştiga.
   
Kazahstanul se confruntă cu dificultăţi economice din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor internaţionale impuse de Occident Rusiei, principalul său partener comercial.
  

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close