Antena 3 CNN Externe ALEGERI PREZIDENŢIALE în Slovacia. Analiştii se aşteaptă la un rezultat strâns

ALEGERI PREZIDENŢIALE în Slovacia. Analiştii se aşteaptă la un rezultat strâns

ALEGERI PREZIDENŢIALE în Slovacia. Analiştii se aşteaptă la un rezultat strâns
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
29 Mar 2014   •   12:15
Birourile de vot s-au deschis sâmbătă, la ora locală 07.00 (08.00 ora României), în Slovacia, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care îi va departaja pe actualul prim-ministru social-democrat Robert Fico şi milionarul devenit filantrop Andrej Kiska, un novice în politică.
Şef al Guvernului din 2006 până în 2010 şi apoi din nou din 2012, Fico, în vârstă de 49 de ani, a câştigat la 15 martie primul tur de scrutin, cu 28 la sută din voturi, în faţa lui Kiska, în vârstă de 51 de ani, care a obţinut 24 la sută, relatează AFP, conform Mediafax.
Birourile de vot se vor închide la ora locală 22.00 (23.00 ora României), iar rezultatele vor fi cunoscute în noaptea de sâmbătă spre duminică. Analiştii se aşteaptă la un duel strâns. 
Victoria fostului comunist Fico ar oferi partidului său social-democrat Smer-SD un control total asupra preşedinţiei, Parlamentului (unde are 83 de locuri din totalul de 150), precum şi asupra Guvernului, o situaţie inedită de la independenţa Slovaciei în 1993. 
Kiska mizează, la rândul lui, pe imaginea de binefăcător profesionist, neimplicat în scandaluri politice, prezentându-se ca un zid de apărare împotriva unei puteri monopolizate de Fico. 
Cei doi candidaţi sunt eurofili declaraţi, în această ţară membră UE din 2004 şi a zonei euro din 2009. 
Cei aproximativ 4,4 milioane de electori slovaci îşi aleg prin sufragiu universal direct cel de-al patrulea şef al statului de la independenţa ţării, în 1993.
Noul şef de stat va depune jurământul la 15 iunie, după expirarea celui de-al doilea mandat al actualului preşedinte de stânga, Ivan Gasparovici.
 

×
Subiecte în articol: alegeri Slovacia analisti premier politica
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close