Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidențiale în Bulgaria, turul doi. Rumen Radev, președintele în exercițiu, este favorit

Alegeri prezidențiale în Bulgaria, turul doi. Rumen Radev, președintele în exercițiu, este favorit

Cetățenii din Bulgaria merg duminică, 21 noiembrie, la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Președintele în exercițiu, Rumen Radev, este favorit pentru un nou mandat la șefia statului.

Alegeri prezidențiale în Bulgaria, turul doi. Rumen Radev, președintele în exercițiu, este favorit
Sursa foto: Twitter/ The Sofia Globe
de Cerasela Stafie    |    21 Noi 2021   •   15:00

Votul a început la ora 07:00 și se va termina la 20:00. Cei doi candidați sunt șeful actual al statului, Rumen Radev, și rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gherdjikov. Primul tur s-a ținut în urmă cu o săptămână.

Actualul președinte, în vârstă de 58 de ani, a ratat la limită realegerea încă de duminica trecută. El a obținut un procent de 49% din voturi. Oponentul său, profesorul Gherdjikov, şi el tot în vârstă de 58 de ani, a obţinut aproximativ 23%.

Rumen Radev este general în rezervă și fost pilot de de vânătoare. El a fost ales la șefia țării în 2016, fiind susținut, și atunci, și acum, de socialiști, foștii comuniști. Totodată, președintele în exercițiu este și un critic virulent al fostului prim-ministru Boiko Borissov, care face parte din partidul conservator GERB, și al cărui executiv a fost acuzat de corupție. Este susținut de oponenții politici ai lui Borissov -- PP, socialiștii și partidul ITN, scrie Reuters.

De altfel, Radev a câștigat popularitate pentru susținerea deschisă a protestelor masive împotriva corupției împotriva lui în 2020 și pentru numirea unor cabinete interimare care au scos la iveală acorduri tulburi de achiziții publice ale ultimului său cabinet de centru-dreapta. Borissov a negat orice faptă greșită.

De cealaltă parte, Anastas Gherdjikov este un respectat profesor de literatură antică și medievală. Candidează independent, dar este susținut de GERB. Acesta l-a acuzat pe Radev că îi întoarce pe bulgari unii împotriva altora și s-a angajat să unească națiunea, lovită de ratele ridicate de deces provocate de COVID-19, printre cele mai ridicate din UE, și de creșterea costurilor energetice.

Este, totodată, și un susținător puternic al alianțelor occidentale ale Bulgariei, membră NATO, și a militat pentru îmbunătățirea oportunităților de afaceri și sprijinirea reformelor judiciare pentru îmbunătățirea statului de drept în țara cu șapte milioane de locuitori.

Tot săptămâna trecută, alături de turul întâi al scrutinului prezidențial, au avut loc și alegeri parlamentare. Acestea au fost câștigate de un nou partid împotriva corupției, ”Continuăm schimbarea” (PP), înființat de doi antreprenori școliți la Harvard, pe care Radev i-a numit miniștri interimari în mai. Pe locul doi s-a clasat GERB.

 

×
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close