Antena 3 CNN Externe Alegeri prezidenţiale în Coreea de Sud | Candidatul opoziţiei a câştigat

Alegeri prezidenţiale în Coreea de Sud | Candidatul opoziţiei a câştigat

Candidatul opoziţiei sud-coreene, Yoon Suk-yeol, a fost ales preşedinte în alegerile de miercuri, iar candidatul partidului de guvernământ, Lee Jae-myung, şi-a recunoscut înfrângerea şi şi-a felicitat adversarul.

Alegeri prezidenţiale în Coreea de Sud | Candidatul opoziţiei a câştigat
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Mar 2022   •   23:55

Cu peste 95% din voturi numărate şi cu Yoon în frunte, Lee a vorbit cu reporterii la sediul Partidului Democrat la începutul zilei de joi şi a recunoscut că a pierdut.

Campania electorală neobişnuit de acerbă a fost marcată de scandaluri şi calomnii, dar mizele politice sunt mari pentru această ţară de 52 de milioane de locuitori, scrie Reuters. 

Aproximativ 77% dintre cei 44 de milioane de alegători cu drept de vot din Coreea de Sud au votat pentru a alege liderul unei naţiuni al cărei statut global este în creştere, chiar dacă a fost zdruncinată de diviziuni de gen şi generaţionale, confruntându-se în acelaşi timp cu Coreea de Nord.

Câştigătorul trebuie să facă faţă provocărilor, inclusiv celui mai grav val de infecţii COVID-19 din Coreea de Sud, inegalităţii în creştere şi creşterii preţurilor locuinţelor, în timp ce navighează printr-o rivalitate tot mai tensionată între China şi Statele Unite.

De asemenea, alegătorii doresc ca noul preşedinte să elimine corupţia şi să continue negocierile pentru a reduce ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord, informează Mediafax.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close