Antena 3 CNN Externe Alegeri regionale în Austria. Răspunsul lui Karl Nehammer, întrebat de jurnalistul Antena 3 CNN dacă va veni în România

Alegeri regionale în Austria. Răspunsul lui Karl Nehammer, întrebat de jurnalistul Antena 3 CNN dacă va veni în România

În Austria au avut loc, duminică, alegerile care ar putea schimba poziţia acestei ţări faţă de intrarea României în Schengen. 

de Georgiana Adam    |    29 Ian 2023   •   22:20

Update 22:40 Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a fost întrebat de trimisul special Antena 3 CNN în Austria, Ana Maria Roman, dacă va veni în România.

"Dacă voi fi invitat, voi veni", a transmis Karl Nehammer.

"Rezultatele pentru exit-polluri sunt absolut dezastruoase pentru EFAP, partidul lui Karl Nehammer. 39.9% este scorul la acest moment.

Acesta a fost și motivul pentru care declarațiile și conferința de presă a fost amânată atât de târziu. Inițial, în sala unde ar fi trebuit să aibă declarațiile, a fost trimis un vicepreședinte de partid. 

Ulterior a venit guvernatorul Landului, care de asemenea ne-a răspuns întrebărilor cu privire la spațiul Schengen și ulterior a apărut și cancelarul Austriei. 

În Austria Inferioară vorbim despre un land care este preponderent conservator. De fiecare dată conservatorii obțineau aici majoritate absolută. Ultima oară a obținut 49.9% acum, însă, au pierdut 10%. Așadar, au pierdut dreptul de a conduce fără a fi deranjați de alte partide politice. 

În landul din partea inferioară a Austriei votează circa 20% din întreaga țară. Rezultatul de astăzi poate să fie și o glindă a ceea ce ar putea să se întâmple peste un an și jumătate la alegerile naționale. 

Din cauza acestor rezultate, Karl Nehamer ar putea să piardă foarte mult la nivel național, pentru că dacă aici era numărul 1 în Austria Inferioară, la nivel național a căzut deja pe locul 3 sau este pe locul 3 fiind depășit de Partidul Liberal PO, dar și de Sociali Democrați la nivel național.

Ca atare, urmează să vedem ce efect vor avea rezultate le de astăzi asupra carierelui politic.", a relatat Ana Maria Roman, trimisul special Antena 3 CNN în Austria.

Este pentru prima dată când cancelarul Austriei răspunde la întrebările jurnaliștilor români. 

Update 18:15 Potrivit rezultatelor exit-poll, partidul lui Nehammer ar fi pierdut majoritatea absolută în Austria Inferioară.

Înfrângerea este colosală, în contextul în care partidul cancelarului austriac (Partidul Popular Austriac) a deținut majoritatea absolută în land, mai bine de 20 de ani.

Austria Inferioară este landul cel mai mare din Austria ca suprafață și al doilea ca populație. Austria Inferioară este, de asemenea, foarte rurală. Cele mai mari orașe sunt St. Pölten (56.000 de locuitori) și Wiener Neustadt (47.000 de locuitori). 70% dintre austriecii de acolo trăiesc în orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori.

Românii sunt cu ochii pe aceste alegeri regionale, iar corespondentul Antena 3 CNN, Ana Maria Roman, se află în Austria.

Știrea inițială: Duminică au loc alegeri regionale în Austria Inferioară. În joc nu este doar viitorul politic al Johannei Mikl-Leitner, actuala guvernatoare de land şi candidata partidului conservator, OVP, ci și la echilibrul de putere din Austria. Acest land este și centrul de putere al OVP, partidul cancelarului Karl Nehammer.

Dacă partidul pierde majoritatea absolută în parlamentul Austriei și, eventual, și în guvern, care se formează după un sistem de reprezentare proporțională, OVP, partid implicat în trecut în scandaluri de corupţie, ar ieşi foarte şifonat.

Karl Nehammer a susţinut-o în campanie pe Johanna Mikl-Leitner şi a readus în discuţie problema imigrației și azilului. Cancelarul a insistat, în campania electorală, pe aceste probleme, poziţie care a culminat cu un vot negativ pentru intrarea României în Schengen. 

Aproximativ 1,3 milioane de cetățeni sunt chemați duminică să aleagă un nou parlament de land în Austria Inferioară.

Urnele se deschid la ora 6:00 şi se închid funcţie de regiune la 16:00 sau la 17:00. Rezultatele provizorii sunt aşteptate între 20:00 şi 21:00, ora locală.

×
Subiecte în articol: Austria alegeri Austria Karl Nehammer
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close