ALEGERI SUA. Cum se desfăşoară sistemul de vot pentru alegerea celui mai puternic om al Planetei

de O.P.    |    06 Noi 2012   •   07:23
ALEGERI SUA. Cum se desfăşoară sistemul de vot pentru alegerea celui mai puternic om al Planetei

Fiecare cetatean american peste varsta de 18 ani voteaza.Votul poate fi prin corespondenta, electronic sau in persoana. Votul prin corespondenta se realizeaza inainte de ziua de vot. Ziua de vot este marti de dupa prima luni din noiembrie. Astfel ziua de vot poate fi cel mai devreme pe 2 noiembrie si cel mai tarziu pe 8 noiembrie. Anul acesta se voteaza pe 6 noiembrie 2012.

Niels Schnecker, realizatorul emisiunii "Previziunile Zilei" ne va spune cum se desfăşoară sistemul de vot.

Votul pentru Presedintele Statelor Unite este un vot indirect si este guvernat de o serie de legi federale si legi statale. Votul indirect inseamna ca cetatenii nu voteaza pentru Presedinte ci pentru un colegiu de electori ce la randul lor vor vota pentru Presedinte si Vice Presedinte.

Fiecare stat are un numar diferit de electori in colegiu, numar egal cu numarul total de reprezentanti in Congresul si Senatul Statelor Unite. Adica fiecare stat are cate un elector pentru fiecare colegiu electoral pentru Camera Reprezentantilor (Camera Inferioara a Congresului American) la care se aduga cei doi electori ce reprezinta fiecare dintre cele 2 colegii electorale senatoriale ale fiecarui Stat. 

Statul California are 2 senatori ca fiecare dintre statele uniunii si 53 de circumscriptii pentru Camera Reprezentantiilor (adica 53 de deputati) asta inseamna ca are 55 de voturi electorale ceea ce il face cel mai mare stat din SUA.

Statul Virginia este unul mediu are tot 2 senatori la fel ca orice stat din SUA si 11 congressmeni. Asta inseamna ca are 13 voturi in colegiul electoral. Cele mai mici sunt Vermont, Delaware si Alaska. Acestea au deasemeni 2 senatori fiecare si doar un singur reprezentant in camera inferioara. Fiecare dintre aceste state are deci doar 3 voturi electorale.

Districtul Columbia are acordat prin amendamentul 23 la Constitutia Satatelor Unite un numar egal de electori cu cel al celui mai putin populat stat al Uniunii, pe cand teritoriile detinute de Statele Unite cum ar fi Guam sau Puerto Rico nu au reprezentare in colegiul electoral. Pentru a atrage atentia Guamul organizeaza un asa zis scrutin de paie de Ziua Alegerilor. 

In total in SUA statele trimit 538 de electori pentru a alege Presedintele si Vice Presedintele.

In principiu statele folosesc sistemul "castigatorul ia totul" adica cel care a castigat votul popular din statul respectiv ia intregul numar de electori pe care ii are acel stat. Exceptie fac statele Main si Nebrasca. Acestea dau castigatorului votului popular la nivel de stat 2 electori si fiecarui candidat cate un elector pentru fiecare colegiu electoral pentru Camera Reprezentantilor castigat.

Odata alesi, electorii se vor intruni in prima zi de luni de dupa a doua miercure din decembrie si vor alege Presedintele si Vice Presedintele Statelor Unite. Cu toate ca fiecare elector conform legii poate sa-si dea votul pentru oricare dintre candidati, majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi asa numiti electori neloiali ce isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv.

La inceputul lunii ianuarie Vice Presedintele in calitatea sa de Presedinte a Senatului va deschide rezultatul votului Colegiului Elector si il va citi in plenul sedintei comune a Cammerei Reprezentantilor si a Senatului.

Candidatul care a reusit sa stranga 270 de electori va fi cel ce va deveni Presedintele respectiv Vice Presedintele SUA. In cazul in care niciun candidat nu obtine minimul necesar de 270 de voturi, atunci Camera Rerezentantilor decide prin vot cine va fi Presedintele Statelor Unite.

In acest scop fiecare stat are un singur vot, indiferent de numarul reprezentantilor in Camera. Pentru Vice Presedinte voteaza Senatul, fiecare senator avand un vot. Daca nu exista electori de rea credinta sau alte genuri de tradari rezultatul final este cunoscut deja in ziua viotului sau imediat dupa prin adunarea electorilor castigati in fiecare stat. In  general votul popular a coincis cu cel al electorilor, cu 3 exceptii in istoria Statelor Unite.

In 1876 Rutherford B. Hayes a castigat votul Colegiului Electoral cu toate ca a pierdut votul popular. In 1888 Benjamin Harrison il invinge pe Presedintele in functie Grover Cleveland cu 233 de electori la 168, cu toate ca Presedintele Cleveland avea la votul popular vreo 90.000 de voturi in plus.

In sfarsit cel mai celebru a fost votul din anul 2000 dintre George W. Bush si Al Gore in care Al Gore a castigat 50,999,897 de voturi fata de cele 50,456,002 ale lui Bush, dar cel din urma dupa o serie de procese in instantele americane a castigat votul din statul Florida ceea ce i+a dat 271 de voturi in Colegiul de electori adica cu unul mai mult decat majoritatea.

Dupa declararea in Senat a invingatorului, se organizeaza pe 20 ianuarie ceremonie de învestitura, adica depunerea juramantului de credinta. In cayul in care pana la aceasta yi nu s+a decis castigatorul alegerilor, Vice Presedintele exercita functia de Presedinte. Daca insa nici un Vice Presedinte nu a fost decis pana la acea data atunci Congresul decide in conformitate cu Amendamentul 20 la Constitutia Statelor Unite cine va exercita provizoriu functia de Presedinte a Statelor Unite.

In istoria Statelor Unite au fost cateva incercari de modificare a sistemului de vot dar mereu fara succes. Americanii considera acest sistem ca fiind cel mai bun si reprezentativ pentru ei. Anul acesta principalii candidati sunt Barack Obama impreuna cu Joe Biden din partea Partidului Democrat si din partea Republicanilor Mitt Romney avand ca si partener pentru Vicepresedinte pe Paul Ryan.


Autor: Niels Schnecker


Parteneri
x close