x close

ALEGERI SUA. Panică în Japonia, după anunțul că Donald Trump este favorit pentru Casa Albă. Reuniune de urgență la Tokyo

09 Noi 2016   •   08:43
ALEGERI SUA. Panică în Japonia, după anunțul că Donald Trump este favorit pentru Casa Albă. Reuniune de urgență la Tokyo Foto: Pixabay

Ministerul japonez de Finanţe, Agenţia de servicii financiare şi Banca Centrală a Japoniei au decis să organizeze miercuri o reuniune de urgenţă pentru a examina situaţia de pe pieţele financiare, în contextul în care se preconizează o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, transmite AFP. 

Reuniunea este prevăzută să aibă loc la ora locală 15:00 (06:00 GMT), ora la care se închide bursa de la Tokyo, la sediul Ministerului japonez de Finanţe "pentru a face schimb de informaţii cu privire la situaţia de pe pieţe", a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a Japoniei. 

Probabilitatea crescută a unei victorii a candidatului republican la alegerile prezidenţiale din SUA a provocat panică pe pieţele financiare asiatice, şi mai târziu pe pieţele la termen occidentale, cu o creştere bruscă a yenului şi o cădere de 6% a indicelui Nikkei al bursei de la Tokyo, precum şi o coborâre în teritoriul negativ a randamentului pentru obligaţiunile japoneze pe zece ani. 

SUA sunt o piaţă vitală pentru un număr important de mari companii japoneze care sunt afectate deja de mai multe luni de aprecierea monedei nipone, tendinţă care s-a accentuat miercuri, în condiţiile în care yenul constituie o valoare de refugiu în cazul unei crize internaţionale. 

Perspectiva unei victorii a lui Donald Trump îi îngrijorează şi mai mult pe investitori deoarece este vorba de o persoană care nu are nicio experienţă politică şi pare a fi imprevizibil. 

Rezultatele alegerile prezidenţiale americane sunt anunţate progresiv, iar la ora 14:30 la Tokyo (05:30 GMT) finalul era încă imprevizibil.

Sursă: Agerpres
Parteneri
Parteneri
sati